România a depăşit media europeană privind rata de vaccinare. Dr. Gheorghiţă: „Suntem printre primele ţări europene”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a dat detalii marţi despre cum decurge campania de vaccinare în România.

26 ian. 2021, 14:57
România a depăşit media europeană privind rata de vaccinare. Dr. Gheorghiţă: „Suntem printre primele ţări europene”

Noi informaţii despre campania de vaccinare anti-COVID în România. Dr. Valeriu Gheorghiţă a dat detalii despre câţi români au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus.

„În acest moment, în România, începând din 27 decembrie, au fost administrate un număr de 484.631 de doze la un număr de aproximativ 459.567 de persoane, dintre care 434.303 vaccinate cu prima doză şi circa 25.064 vaccinate cu doua a doua, persoane care au completat schema de vaccinare”, a declarat col. Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Ne apropiem de 500.000 de persoane vaccinate, totalizând şi persoanele care au primit prima doză şi rapelul. Suntem peste media europeană. Suntem printre primele ţări europene în ceea ce priveşte rata de acoperire vaccinală în populaţie. Avem un procent de peste 2% din populaţie acoperit prin vaccinare”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: 1.8 milioane de programări în vederea vaccinării anti-COVID până în 15 aprilie

Noi informaţii despre campania de vaccinare anti-COVID în România. Câte persoane au avut reacţii adverse la vaccinul anti-COVID

„Numărul total de reacţii adverse înregistrate în sistemul de raportare a fost de 1.213 reacţii comune şi minore, fără reacţii majore înregistrate. Nu există alte reacţii în curs de investigare”, a spus preşedintele CNCAV.

„În ceea ce priveşte vaccinare persoanelor din prima etapă, astăzi, 26 ianuarie, sunt vaccinate 209.307 persoane din prima etapă şi mai sunt încă programate 20.790 de persoane în platforma de programare informatică pentru prima doză.

Considerăm că obiectivul pentru etapa 1 a fost atins. Ne situăm peste 90&% procent de acoperire vaccinală pentru etapa I adresată lucrărilor din sistemul medical şi social”, a spus col. Gheorghiţă.

Câte persoane au fost vaccinate în a doua etapă a campaniei de vaccinare

„În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare care a început pe 15 ianuarie, au fost vaccinaţi până la acest moment 175.103 pacienţi cu boli cronice şi cu vârstă de peste 65 de ani în care sunt incluse şi persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, acestea reprezentând 17.930 de persoane

Suplimentar, au fost vaccinate 56.999 de persoane care deservesc activităţi esenţiale, din 15 ianuarie până în data de 25 când s-a făcut acest bilanţ. Persoanele care deservesc activităţi esenţiale reprezentând 32,3% din procentul tuturor persoanelor vaccinate în etapa a doua”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Peste 500 de centre de vaccinare vor fi înfiinţate în România

Dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat în țară sunt 583 de centre de vaccinare.

„Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toată țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Ce tratament controversat a luat Mihai de la 3 Sud Est pentru a scăpa de Covid-19. Medicamentul este interzis!