Noi manevre de amploare ale NATO în ţările baltice şi Polonia

Publicat: Luni, 01 Iunie 2015 18:03 // Actualizat: Luni, 01 Iunie 2015 18:03 // Sursa: romaniatv.net

Noi manevre ale NATO, în care sunt implicați 6.000 de militari, tancuri Abrams și bombardiere B-52, au început luni în țările baltice și Polonia pentru a liniști aceste state, îngrijorate de ambițiile Rusiei după declanșarea crizei ucrainene, în primăvara lui 2014.

Rusia și-a intensificat prezența militară în regiunea Mării Baltice, în special în spațiul său aerian, alimentând temerile și nervozitatea celor trei țări baltice, aflate în spatele Cortinei de fier până în 1990.

Statele membre NATO au răspuns printr-o intensificare considerabilă a exercițiilor lor militare în estul Europei.

"Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate în Lituania de la aderarea sa la Alianța nord-atlantică în 2004", a declarat presei, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene.

"Prezența importantă a trupelor aliate stă mărturie solidarității NATO cu țările din regiune", frontaliere Rusiei, a adăugat el.

În total, 13 țări ale Alianței nord-atlantice participă la manevrele cu numele de cod "Saber Strike 2015", organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia și Estonia, încorporate cu forța în URSS între finalul celui de Al Doilea Război Mondial și 1991 și care se tem de o eventuală tentativă a Rusiei de a le destabiliza, au cerut luna trecută NATO să asigure o prezență militară permanentă de câteva mii de soldați în regiune.

Alianța nord-atlantică nu a răspuns încă acestei cereri, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării, Mindaugas Neimontas.

Din 2004, NATO supraveghează spațiul aerian al celor trei țări baltice care nu dispun de mijloace și au un potențial militar propriu scăzut.

Exercițiul "Saber Strike 2015", prevăzut să dureze până la 19 iunie, are loc după desfășurarea neanunțată, săptămâna trecută, de către Rusia, a unor manevre în care au fost angrenați 12.000 de militari și 250 de avioane.

În același timp, în nordul Suediei se derulează până la 4 iunie manevrele "Arctic Challenge Exercice (ACE)", care implică forțele aeriene ale mai multor țări nordice și ale NATO.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
manevre militare NATO Polonia ţările baltice
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 iun 02:28
...țările din regiune”, frontaliere Rusiei, a adăugat el. În total, 13 țări ale… Citeste mai departe pe Romaniatv.net
Promovare Oferte 0721568905...
02 iun 00:21
...baltice și Polonia pentru a liniști aceste state, îngrijorate de ambițiile Rusiei după declanșarea crizei ucrainene, Citește mai departe…

...
01 iun 21:06
...și Polonia pentru a liniști aceste state, îngrijorate de ambițiile Rusiei după declanșarea Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
01 iun 18:15
...țările baltice și Polonia pentru a liniști aceste state, îngrijorate de ambițiile Rusiei după declanșarea Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8297
RON
31 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H