Restricţii în magazine înainte de Sărbătorile de Iarnă. Noi măsuri anti-COVID la București de Crăciun

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, s-a întâlnit vineri cu reprezentanții marilor centre comerciale și cu cei ai hipermarketurilor în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri COVID-19 în Bucureşti.

11 dec. 2020, 15:41
Restricţii în magazine înainte de Sărbătorile de Iarnă. Noi măsuri anti-COVID la București de Crăciun

Restricţii în magazine înainte de Sărbătorile de Iarnă. Noi măsuri anti-COVID-19 la Bucureștiului sunt pregătire de autorităţi în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus. În ultima săptămână, Bucureştiul a raportat peste 11.000 de cazuri noi COVID-19. Potrivit GCS, Bucureştiul a depăşit rata de infectare 7 la mia de locuitori şi a ajuns pe primul loc în România în privinţa incidenţei.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.460 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Dintre acestea, 1.867 de îmbolnăviri au fost raportate doar în Bucureşti.

Citeşte şi: Sărbătorile de iarnă vin cu restricţii. Guvernul a prelungit cu 30 de zile STARE DE ALERTĂ

 

Restricţii în magazine înainte de Sărbătorile de Iarnă. Numărul de clienţi care vor intra în magazine, limitat în funcţie de suprafaţă

Autorităţile caută soluții pentru ca răspândirea virusului să fie încetinită. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat vineri, după întâlnirea cu reprezentanții marilor centre comerciale și cu cei ai hipermarketurilor, că numărul de clienţi care vor intra în magazine va fi limitat în funcţie de suprafaţa acestora.

Autoritățile vor să limiteze cât mai mult aglomerația din magazine.

„În mod evident, sunt deschişi şi dumnealor să permită accesul în magazin unui număr de oameni, astfel încât să nu se realizeze aglomerări, iar în cazul mall-urilor, agenţii de pază cu care au contract să aibă în vedere ca în magazine să nu fie aglomeraţie (…) Practic, vor limita numărul de clienţi care vor intra în mall sau în magazin sau în supermarket la suprafaţa magazinului, aşa cum e normal”, a spus Traian Berbeceanu, vineri, la ieşirea din Primăria Capitalei.

Citeşte şi: Incident revoltător la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală: Femeie de la ATI moartă, după ce a fost dezintubată din greșeală

În plus, prefectul Capitalei a anunţat că în perioada următoare se vor intensifica controale în privința modului în care sunt respectate regulile.

„La acest moment nu se au în vedere alte măsuri, însă, în mod categoric, vom intensifica controalele şi vom supraveghea intens modul în care sunt respectate măsurile aflate în vigoare la acest moment”, a mai spus Traian Berbeceanu.

Întrebat despre solicitarea ca în ajun de Sărbători să se prelungească programul magazinelor cu două ore, până la ora 23, prefectul Capitalei a spus că „le-am explicat că programul de funcţionare al magazinelor este reglementat print-o hotărâre de guvern, prin acea hotărâre de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă, astfel că noi, ca şi Comitet Municipal, nu putem să intervenim peste această hotărâre de guvern, existând şi restricţia de circulaţie impusă prin acelaşi act normativ, de la ora 23,00”.

„Le-am indicat să adreseze aceste solicitări către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta împreună cu specialiştii vor analiza cererea şi vor propune măsuri”, a adăugat Traian Berbeceanu.

Şi şeful DSU Raed Arafat a vorbit despre situaţia îngrijorătoare de la Bucureşti, precizând în şedinşa de Guvern de vineri dimineaţă că situația cazurilor Covid-19 din Capitală este una dificilă.

„O să avem o presiune mai mare pe zona medicală în București și zone limitrofe. Cu domnul Tătaru vom avea o ședință cu managerii de spitale. Am vorbit de intensificarea măsurilor.

DSV-ul urmărește situația. Incidența nu-i singurul factor de urmărit. Colaborarea populației române este cea mai importantă. În ultimele zile am distribut oxigenul la spitale. 500 de generatoare finalizăm să livrăm azi sau mâine”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Ca răspuns, premierul interimar Nicolae Ciucă a cerut ANSVSA să își coordoneze activitățile pentru a monitoriza piețele.

„Cred că trebuie să dăm un mesaj. Din postura de părinți, de rude… Intră în atribuțiile noastre să reducem factorul de răspândire. Este o responsabilitate personală, civică.”, a declarat Nicolae Ciucă.