Noi măsuri de restricţie în Germania: amendă de 50 de euro pentru nepurtarea măştii şi festivaluri interzise

Germania să aplice o amendă de cel puțin 50 de euro pentru încălcarea cerinței de a se purta mască. Agenția Germană de Presă, dpa, a aflat acest lucru joi, în urma consultărilor dintre cancelarul Angela Merkel (CDU) și premierii de landuri. Reiner Haseloff (CDU), șeful guvernului din landul Sachsen-Anhalt, a respins însă introducerea unei amenzi minime. Discuții aprinse se duc, în Germania, și pe tema interzicerii manifestațiilor de stradă, un drept constituțional.

RomaniaTV.net
27 aug. 2020, 16:33
Noi măsuri de restricţie în Germania: amendă de 50 de euro pentru nepurtarea măştii şi festivaluri interzise

Pentru prima dată începând cu luna iunie, prim-miniștrii statelor federale au discutat cu cancelarul Angela Merkel, în dimineața zilei de joi, despre o realiniere a strategiei Corona. Practic, s-a ridicat întrebarea dacă ar putea fi aplicate din nou norme uniforme, după ce landurile federale și-au luat, în ultimele săptămâni, propriile măsuri, după cum au crezut de cuviință. În mare, s-au luat următoarele decizii, potrivit hotnews.ro.

Evenimentele cu largă participare, cum ar fi festivalurile populare, evenimentele sportive de anvergură și cu spectatori, concertele mari, festivalurile, târgurile sau competițiile de tir la sate ar trebui să rămână interzise până, cel puțin, în 31 decembrie 2020, potrivit cancelarului german. Excepții ar putea fi făcute în regiunile cu un număr foarte mic de infecții, dacă se asigură că participanții provin exclusiv din această regiune sau din regiuni înconjurătoare, în care se înregistrează evoluții pozitive.
 
Comisia Europeană a semnat cu AstraZeneca primul contract pentru achiziţia unui potenţial vaccin împotriva COVID-19 

Aprobarea carnavalurilor și a piețelor de Crăciun urmează a fi decisă la o dată ulterioară. „Aceasta nu va fi și nu trebuie decisă astăzi”, a declarat Merkel joi, potrivit informațiilor dpa. Primul ministru al Bavariei și liderul CSU, Markus Söder, a fost de acord cu această amânare, spunând însă ca el nu s-a pronunțat, niciodată, „în favoarea unei anulări totale a Carnavalului”.

Numărul participanților la petreceri private ar trebui limitat la 25. De preferință, aceste adunări ar trebui să fie organizate în aer liber. În opinia guvernului federal, unui număr de 50 de participanți ar trebui să li se permită, în viitor, participarea la evenimente și sărbători, în afara cadrului privat.

Măști la copii, bani pentru părinți

În ceea ce privește activitatea școlară, decizia sună așa: „Pentru acceptarea pe scară largă a reglementărilor de igienă în operațiunile școlare, este esențial ca acestea să respecte standardele impuse la nivel național. Prin urmare, Conferinței Miniștrilor Educației și Culturii i se solicită să convină asupra unor standarde uniforme, în special în ceea ce privește cerințele de purtare a măștii în școli, iar diferențierea să se facă în funcție de regiuni.”

Cancelaria dorește să reglementeze indemnizația zilnică de boală pentru copii, astfel încât fiecărui părinte asigurat legal să i se acorde cinci zile suplimentare, în acest an. Părinții singuri ar urma să obțină zece zile suplimentare, pentru a avea grijă de un copil bolnav.

Teste care nu vor mai fi gratuite

În plus, Merkel dorește să pună capăt testelor de coronavirus gratuite pentru călătorii din zonele fără risc, la sfârșitul vacanțelor de vară ale tuturor statelor federale, pe 15 septembrie. În proiectul de rezoluție, se subliniază că acești călători care se întorc din zonele de risc sunt obligați, în orice caz, să intre în carantină imediat, timp de 14 zile, de la intrarea lor în Germania.

Această propunere aparține ministrului federal al Sănătății, Jens Spahn (CDU), care a lansat miercuri eliminarea testelor gratuite, după sezonul de vară, iar joi, Merkel a preluat-o deja în planul de acțiune ulterior. Primul ministru al Bavariei, Markus Söder, a criticat schimbarea „foarte rapidă” și care „nu pare să fie foarte bine gândită”.

Și responsabilul pentru turism din guvernul federal, Thomas Bareiß, s-a pronunțat împotriva modificării normelor existente. „Eram pe drumul cel bun și ar fi păcat dacă l-am schimba, din nou”, a spus politicianul CDU, agenției de știri AFP. „Sistemul actual este consecvent și funcționează”, consideră acesta.
Berlin, 1 august: „Adunarea Libertății” a fost numele marșului prin centrul Capitalei, cu cel puțin 17.000 de participanți, care au fost însă împrăștiați de poliție, câteva ore mai târziu: „Nu ați respectat reglementările de igienă, protecția împotriva infecției nu s-a făcut suficient, instrucțiunile au fost ignorate”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al poliției din Berlin, Thilo Cablitz.

Mulți dintre protestatarii pentru libertate și-au luat chiar și libertatea de a mărșălui fără măști și fără a păstra distanță. La patru săptămâni după marea demonstrație, inițiativa „Querdenken” (Gândire oblică) vrea însă să reia marșurile, cu toate că orașul Berlin a interzis, inițial, acest lucru.
 

„Având în vedere numărul din ce în ce mai mare de infecții la Berlin și în Germania, o astfel de întâlnire cu câteva mii de persoane – de la care putem presupune, cu siguranță, că vor încălca în mod deliberat cerințele de protecție împotriva infecțiilor – este un risc prea mare”, a declarat senatorul de Berlin Andreas Geisel (SPD). El a mai declarat că nu este pregătit să accepte, a doua oară, ca „Berlinul să fie folosit greșit ca o tribună pentru negaționiștii Corona, cetățenii Reich-ului- și extremiștii de dreapta”.

Acest citat a dat apă la moară tuturor celor care susțin că demonstrațiile sunt interzise doar din motive politice. „Nu se poate ca o demonstrație să fie anulată, deoarece ar putea exista o încălcare a legii. Legile și reglementările trebuie aplicate la fața locului”, a spus Jörg Meuthen, șeful AfD, adăugând că „împiedicarea demonstrațiilor nepopulare din punct de vedere politic e o metodă a RDG”.

Steffen Thomae, vice-președintele grupului parlamentar FDP, vede lucrurile altfel, însă și el consideră că motivele oferite sunt subțiri. Thomae a spus televiziunii ARD: Senatorul de interne din Berlin „pare a fi de părere că nu puteți ieși pe stradă decât pentru a înveseli guvernul.“ Dar aceasta nu este libertate de opinie și nu se pot interzice demonstrațiile, doar fiindcă există riscul ca opiniile să nu fie pe placul guvernului, consideră politicianul liberal.

Potrivit Oficiului german pentru Protecția Constituției (Verfassungsschutz), și partidele extremiste de dreapta au încercat să capitalizeze politic cu aceste demonstrații și proteste anti-corona.

„În percepția noastră, aceste încercări nu au fost deosebit de eficiente. Extremiștii de dreapta nu au reușit să câștige suveranitatea asupra acestor demonstrații”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful Verfassungsschutz, revistei ARD Kontraste.

La demonstrații a fost un număr mare de oameni care cred într-o largă paletă de teorii a conspirației, dar acest lucru se încadrează în temeiul Legii fundamentale, a mai precizat Haldenwang.

Cu toate aceste precizări, dezbaterea privind superioritatea protecției sănătății asupra libertății de adunare continuă în Germania.