Noi meniuri în restaurante începând din 15 martie 2023. Regulile care scumpesc masa în oraș

Noi reguli vor fi implementate începând de miercuri în restaurante sau cantine, care trebuie să schimbe meniurile astfel încât să conțină informații detaliate legate de fiecare preparat.

14 mart. 2023, 19:50
Noi meniuri în restaurante începând din 15 martie 2023. Regulile care scumpesc masa în oraș

Odată cu modificarea meniurilor, patronii localurilor spun că va fi nevoie și de creșterea prețurilor la produse. Ei s-au arătat nemulțumiți de faptul că autoritățile nu le-au transmis informații despre cum să pună în aplicare această măsură.

Din data de 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

Citește și ANPC, verdict în scandalul Auchan: „E imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier!”

„Evident că vor crește prețurile. Ne costă aproximativ 2000 de lei să achiziționăm valorile nutriționale. Avem o gastronomie pe zone, cu anumite particularități. Dacă mergem în Bucovina pentru a mânca plăcinte poale în brâu, fiecare locație va avea rețeta ei. Multe rețete nici nu se divulgă, se știe din istorie”, a declarat Liliana Agheorghicesei, patron de restaurant.

Fiecare preparat dintr-un restaurant trebuie să aibă în dreptul său, în meniu, informații legate de tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20g în componența produsului. Începând de pe 15 martie în meniu vor apărea următoarele elemente: antitatea de acizi grași saturați, de zaharuri, de grăsimi, dacă s-au folosit aditivi și alergeni, dar trebuie să se și specifice dacă unele ingrediente din componența produsului au fost congelate anterior.

Citește și ANPC a interzis sloganul ”prețuri Dr. Max de mici”. Comisarii susţin că e o practică incorectă, compania sugerând că are cele mai mici preţuri, fapt care nu a putut fi dovedit

Patronii de restaurante nu sunt încântați deloc de această măsură fiindcă spun că trebuie să suporte costuri uriașe ca să poată adopta aceste măsuri. Aceștia spun că meniurile vor deveni foarte stufoase în acest fel.

Acest ordin al ANPC ar fi trebuit să fie implementat din decembrie 2022, dar a fost amânat până pe 15 martie 2023, pentru ca operatorii economici să aibă timp destul să pună totul la punct. Cei care nu se supun acestor reguli vor fi nevoiți să plătească amenzi de până la 10.000 de lei.