ANPC, verdict în scandalul Auchan: „E imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier!”

Mișcarea-test făcută de Auchan, prin eliminarea tuturor casierilor și introducerea roboților pentru plata cu cardul, a provocat un mare scandal la nivel național. Cea mai recentă reacție la nivelul statului român aparține ANPC-ului (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului). 

13 mart. 2023, 18:23
ANPC, verdict în scandalul Auchan: „E imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier!”

Introducerea caselor de marcat selfpay reprezintă o umilință la adresa clienților români, care sunt obligați să-și scaneze singuri produsele, dar și o jignire la adresa forței de muncă, ce va fi disponibilizată, sunt de părere cele mai vocale voci din spațiul public.

Mai nou, Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), susține că măsura lanțului de hypermarketuri franceze este discriminatorie față de vârstnici, care nu sunt adaptați noilor tehnologii.

De asemenea, oficialul ANPC nu are nimic împotriva faptului că românii, clienți ai lanțurilor de hypermarketuri, vor trebui să-și scaneze singuri produsele.

„Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ţi scana singur produsele. Cred, în acelaşi timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile.

Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat al operatorului economic.

Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informaţie ar avea nevoie legat de produsele achiziţionate”, a afirmat Constantinescu.

 

Ce se întâmplă cu piața crypto și NFT. Verdict de la ANPC

 

Șeful ANPC a vorbit și despre reglementărilor din zona NFT/crypto.

„Este o situaţie nouă pentru industrie, în general, şi pentru comerţ, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial.

Dacă vă aduceţi aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situaţie. Nu cred, în acelaşi timp, că putem vorbi de NFT sau ce ştiu eu că ar însemna NFT, şi anume achiziţionarea unor produse elaborate şi puse la dispoziţie eminamente într-un spaţiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”, a comentat oficialul ANPC.