Noi metode de înșelătorii online care te pot lăsa fără bani în cont. Oamenii primesc mesaje care par a fi de la firme de curierat, iar email-urile sau sms-urile sunt personalizate, cu numele complet al potențialei victime.
Toate conțin un link și se adresează direct destinatarului pe nume.
„Anunță un colet care n-a mai încăput în easybox sau că lipsesc unele detalii de livrare. Problema e că acest link duce la un site fals care copiază interfața companiilor reale, iar scopul e clar, colectarea datelor personale și ale informațiilor bancare. Mesajele vin și cu mesaje alarmante: confirmă în 12 ore, pachetul va fi returnat sau reactualizează adresa.”, explică Răzvan Stoica, expert în securitate cibernetică, citat de stirileprotv.ro.
Experții avertizează că este indicat ca în astfel de situații să nu deschideți linkurile și să nu introduceți datele personale, mai ales codul numeric personal sau datele cardului. În cazul în care avem îndoieli, puteți contacta direct firma de curierat.
În ultima perioadă, metodele de spoofing s-au diversificat, iar hoții utilizează inclusiv inteligența artificială.
„Celelalte metode foarte populare în zilele acestea sunt acelea în care te sună un număr de telefon și o voce îți spune că un cont bancar a fost compromis, de asemenea există mesaje de phishing pe mail, și nu în ultimul rând este o campanie foarte populară în care primești mesaje pe WhatsApp în care ți se cere o sumă de bani de la o persoană apropiată. În situația în care o persoană vine către noi cu o cerere urgentă ce necesită bani, ar fi bine sa verificăm printr-o altă sursă, de exemplu dacă mesajul vine pe Whatsapp, să sunăm persoana respectivă să verificăm”, spune Andrei Avădanei, expert în securitate cibernetică.