Noi proiecte de lege privind VOTUL prin corespondenţă şi cel electronic, depuse la Parlament

Deputatul Eugen Tomac a declarat, luni, că va pune la dispoziţia parlamentarilor un nou proiect de lege privind votul prin corespondenţă, îmbunătăţit, şi un altul referitor la votul electronic, aceste două iniţiative legislative urmând să fie supuse dezbaterii publice până în februarie anul viitor.

15 dec. 2014, 13:08
Noi proiecte de lege privind VOTUL prin corespondenţă şi cel electronic, depuse la Parlament

‘La începutul sesiunii parlamentare de anul viitor voi organiza o largă dezbatere pe această temă împreună cu iniţiatorii acestui proiect, asociaţiile româneşti de peste hotare, şi cu cei care vor dori să participe la elaborarea şi îmbunătăţirea acestor două iniţiative legislative‘, a anunţat Tomac la o conferinţă de presă.

El a precizat că elementul de noutate pe care îl propune acest proiect de lege privind votul prin corespondenţă se referă la faptul că cei care se înscriu în registrul electoral pentru cetăţenii români din străinătate şi nu reuşesc să voteze prin corespondenţă să-şi poată exercita acest drept în ziua votului, să vină la secţiile de votare anunţând misiunea diplomatică din timp.

Lansez această iniţiativă legislativă spre dezbatere publică până în luna februarie, când ne vom reîntâlni cu toţii, din nou, în Parlamentul României. Vom dezbate propunerile privind îmbunătăţirea acestor iniţiative legislative, iar cei care vor dori să fie co-iniţiatori sunt bineveniţi şi sper ca anul viitor să se încheie cu o veste bună pentru cei 3,5 milioane de români de peste hotare, respectiv cadrul juridic privind procesul electoral să fie ajustat astfel încât ei să nu mai fie supuşi acestui proces umilitor, exact aşa cum s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale de anul acesta’, a mai precizat Tomac.

CITEŞTE ŞI Proiect de lege privind VOTUL prin corespondenţă, RESPINS de Camera Deputaţilor

Prezent la conferinţă, Nicolae Popa, preşedintele Consiliului Româno-American (SUA), s-a pronunţat pentru promovarea proiectului privind votul prin corespondenţă iniţiat de Eugen Tomac.

‘Se poate vota, având exemplul Americii, California. Votul prin corespondenţă e foarte lejer, e foarte uşor de practicat. Cred că este posibil la noi votul prin corespondenţă. E mai uşor decât votul electronic, pentru că nu toată lumea are computer acasă, bătrânii nu au acces la computer. Deci votul prin corespondenţă e cel mai uşor şi la îndemâna oricui’, a spus Popa.

La rândul său, Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa, s-a pronunţat în favoarea ambelor proiecte iniţiate de deputatul PMP şi a cerut autorităţilor şi partidelor să le susţină.

‘Nu am nimic cu nimeni, s-au organizat prost (n.r. – alegerile prezidenţiale), s-a recunoscut vina, dar eu vreau să nu se mai întâmple şi pentru aceasta eu cer colaborare din partea autorităţilor, din partea partidelor să susţină acest proiect. Nu înţelegem ce s-a întâmplat până acum, de ce de două ori până acum s-a votat împotriva acestui proiect. Am înţeles că unii deputaţi au găsit că există părţi de îmbunătăţit. Îi invit pe toţi la acest proiect, pe care noi îl susţinem, să găsim formele cele mai bune în aşa fel încât să-l îmbunătăţim să ajungă să fie sigur, să nu se poată fura şi să mulţumească pe toată lumea’, a spus Ţecu.

El a adăugat că românii din diaspora au dreptul fundamental de a vota, ‘ei au adus României, în ultimii opt ani, 35 de milioane de euro, bani care s-au cheltuit în România, iar impozitul a intrat la stat’.