Noi reguli de circulaţie în sensul giratoiu. Codul Rutier ar putea fi modificat din nou – PROIECT

Codul Rutier ar putea fi modificat. Mai mulţi parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care sunt modificate prevederile care reglementează circulația în sensul giratoriu. 

14 oct. 2022, 12:37
Noi reguli de circulaţie în sensul giratoiu. Codul Rutier ar putea fi modificat din nou – PROIECT

Proiectul de modificare a Codului Rutier depus de parlaentarii USR vizează clarificarea unor prevederi considerate ambigue care reglementează circulația în sensurile giratorii care au dus la o aplicare neunitară a legii, scrie Fanatik.

Deputatul Mihai Botez, cel care a redactat textul inițiativei legislative, susține că actuala formă a Codului Rutier nu este clară în ce privește situația conducătorilor auto care ies din sensul giratoriu de pe banda a doua.

„Interpretările sunt în două direcții mari, dar opuse: o interpretare strict în litera legii, dar contrară logicii și bunului simț, și a doua, intuitivă și confirmată și de instanțele de judecată din toată țara și anume că în sensul giratoriu există benzi separate de circulație și că la schimbarea benzii trebuie acordată prioritate”, explică deputatul USR Mihai Botez, pe Facebook.

Citeşte şi: Taxe mai mari pentru şoferi. Rovinietele vor fi mai scumpe pentru maşini mai vechi

Articolul 55 din actualul Codul Rutier include sensurile giratorii în rândul intersecțiilor dirijate. De asemenea, articolul 57, alineatul 4, prevede că „în intersecțiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de cele care urmează să pătrundă în intersecție.”

Deputaţii USR contestă includerea sensurilor giratorii în categoria intersecțiilor.

„Acest drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie are mai multe intersecţii succesive cu drumuri secundare pe partea dreaptă. Dacă am considera că sensul giratoriu în sine este o intersecţie, ar trebui să contrazicem matematica, care este o ştiinţă logică şi exactă. De altfel, analizând un sens giratoriu aflat pe o singură arteră rutieră, nu putem spune că acea arteră se intersectează cu ea însăşi”, se arată în expunerea de motive.

Citeşte şi: Preţul carburanţilor continuă să crească înainte de weekend. Diferență record de preț între motorină și benzină

Astfel, proiectul de lege al USR propune eliminarea prevederii care asimilează sensurile giratorii unor intersecții dirijate. Mai mult, este introdusă explicit o nouă definiție a giratorului, ca „drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă”.

Dacă proiectul va fi adoptat şi se modifică Codul Rutier, va fi permisă schimbarea benzii în interiorul sensului giratoriu după aceleași reguli ca pe un drum normal.

„(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută pe întreaga durată a manevrei.”