Accesul în școli, condiționat de acceptul testului ANTIDROG. Elevii și studenții ar putea fi testați de Poliție

România ar deveni prima țară din Uniunea Europeană care ar putea condiționa dreptul constituțional la educație de controlul preventiv antidrog.

24 mai 2023, 18:30
Accesul în școli, condiționat de acceptul testului ANTIDROG. Elevii și studenții ar putea fi testați de Poliție

Elevii și studenții ar putea fi obligați prin contract să accepte să fie testați aleatoriu antidrog în școli și universități. Această propunere se află în dezbatere în Parlament, parte a amendamentelor propuse de PSD la noua Lege a educației, anunță Gandul.

Proiectul referitor la combaterea consumului de stupefiante în rândul minorilor prevede ca „în contractul educațional, elevul sau studentul să accepte obligația de a fi testat prin mijloace non-invazive în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițiștilor în cadrul controalelor tematice inopinate”.

Citește și: Salarii mici, dar și performanțe scăzute în educație. Situație dezastruoasă a învățământului românesc

Poliția ar putea să facă controale inopinate în școli din proprie inițiativă, la pont, sau la cererea conducerii școlii sau universităților, a inspectoratelor județene sau cel al Municipiului București. Testele ar fi non-invazive, adică teste de urină, și ar fi efectuate în cabinetele școlare sau în laboratoare mobile, în prezența unui psiholog și a unui asistent din cadrul direcției de protecție a copilului, în cazul minorilor. Procedura de efectuare a acestor controale va fi stabilită prin ordin comun al miniștrilor Educației, Sănătății și Internelor.

Citește și: Violența și consumul de droguri din școli vor fi istorie! Ministrul Educației a făcut anunțul

În cazul rezultatului pozitiv, va fi solicitat acordul părintelui sau acordul elevului major pentru efectuarea testului de sânge. Legea nu explică care ar fi efectele refuzului de prelevare a probelor biologice.

Dacă și cel de-al doilea rezultat iese pozitiv, aici fiind vorba de un procent de acuratețe de 99%, minorul poate fi integrat cu acordul părinților, sau cu acordul său dacă este major, în programul integrat de asistență pentru toxicomani al Agenției Naționale Antidrog.

În cazul universităților, de stat sau private, acestea vor fi obligate să includă în contractul de studii prevederea obligației studentului de a se supune controalelor inopinate pentru depistarea consumului de stupefiante.

De asemenea, masteranzii, doctoranzii, cercetătorii post-doctorali vor trebui la rândul lor să treacă prin contract „examenul eprubeta”.