Noi reguli în avion! Pasagerii care se ridică în picioare înainte ca aeronava să se oprească vor fi amendaţi

Companiile aeriene din Turcia vor introduce amenzi pentru pasagerii care se ridică în picioare înainte ca avionul să se oprească complet la aterizare.
Filip Stan
30 mai 2025, 22:31
Noi reguli în avion! Pasagerii care se ridică în picioare înainte ca aeronava să se oprească vor fi amendaţi

Reguli noi în avion. Companiile aeriene din Turcia vor introduce amenzi pentru pasagerii care se ridică în picioare înainte ca avionul să se oprească complet la aterizare.  Amenda va fi valabilă și dacă pasagerii se ridică înainte ca luminile pentru purtarea centurii de siguranță să se stingă.

Adio check-in și bilete de avion! Schimbări radicale la zborul cu avionul

Decizia a fost luată de Directoratul General pentru Aviație Civilă din Turcia (SHGM) și va fi aplicată în cazul tuturor companiilor aeriene cu sediul în Turcia, implicit pentru Turkish Airlines, care operează zboruri și în România.

Compania turcă ocupă locul al doilea în funcție de numărul de destinații deservite, zburând în 129 de țări către 340 de orașe și 345 de destinații și primul loc în ceea ce privește destinațiile internaționale.

Amenda se va aplica și dacă pasagerii se ridică în avion  înainte ca luminile pentru purtarea centurii de siguranță să se stingă. Jurnaliştii britanici de la The Independent au relatat că toţi pasagerii care vor fi prinși pe culoarul avionului înainte ca acesta să ajungă la terminal riscă amenzi de 62 de euro din partea autorităților din Turcia.

Turkish Airlines se numără printre companiile aeriene din Turcia care au luat această nouă măsură. Principalul motiv al acestei reglementări este de a elimina obiceiul multor călători de a se ridica imediat ce piloţii aduc la sol aeronavele, pentru că îşi doresc să ajungă în cel mai scurt timp la controlul pașapoartelor.

În plus, există riscul dezechilibrării avionului.

De asemenea, pot apărea conflicte la bord, întrucât pasagerii care rămân pe scaune riscă să devină irascibili, ceoarece cei grăbiţi blochează culoarul și îi împiedică să își ia bagajele de mână.

Alte companii aeriene regionale, printre care se numără Emirates și Qatar Airways, iau în considerare implementarea regulii de a rămâne pe scaun până când avionul ajunge la terminal.

Turkish Airlines este activă din 1993 în România, unde are proprii angajați, ca de altfel în toate cele 129 de state în care operează, chiar și Nepal.

Decizia luată de Directoratul General pentru Aviație Civilă din Turcia este obligatorie pentru toate companiile aeriene cu sediul în Turcia, implicit pentru Turkish Airlines, care operează zboruri și în România, scrie travelandtourworld.ro.

Adevărul despre modul avion al telefonului. Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu activezi această funcție în timpul zborului

Pasagerii aeronavelor sub pavilion turcesc ar trebui să ia în considerare următoarele comportamente care pot duce acum la sancțiuni:

– Ridicarea în picioare în avion înainte ca semnul centurii de siguranță să fie stins

– Deschiderea prematură a compartimentelor de bagaje de deasupra

– Ignorarea sau opunerea de rezistență la instrucțiunile echipajului de cabină

Potrivit noilor reglementări, pe lângă anunțurile obișnuite de după aterizare, membrii echipajului sunt acum obligați să facă un anunț suplimentar de siguranță, reamintind pasagerilor să rămână așezați până când semnalul de centură de siguranță este stins. Acest anunț este acum obligatoriu la fiecare zbor.

Obiectivul principal al acestei politici este de a reduce accidentările care apar adesea atunci când pasagerii se mișcă în cabină în timpul rulajului.

O însoțitoare de zbor dezvăluie motivul înfricoșător pentru care pasagerii nu ar trebui să aplaude în avion

O însoțitoare de zbor a explicat de ce pasagerii nu ar trebui să aplaude imediat după ce un avion aterizează. Majoritatea călătorilor știu că nu este neobișnuit să audă un ropot de aplauze după ce aeronava atinge pista — însă, se pare că oamenii ar trebui să se abțină de la a sărbători prea devreme.

Barbara Bacilieri, membră a echipajului unei companii aeriene din Argentina — cu 4,8 milioane de urmăritori pe TikTok — a postat recent un videoclip în care a susținut că pasagerii nu ar trebui să-și unească palmele doar pentru că roțile avionului au atins asfaltul. Iar motivul pe care îl oferă este unul destul de întemeiat — ea avertizează că accidentele pot încă să apară atât timp cât avionul este în mișcare.

Într-un videoclip TikTok postat luna trecută, Barbara Bacilieri le-a spus celor 4,8 milioane de urmăritori ai săi: „Deși unii pasageri aplaudă la aterizare, nu recomand acest lucru.”

Ea a subliniat rapid faptul că pilotul nici măcar nu aude aplauzele, deoarece ușa cabinei de pilotaj blochează zgomotul. Barbara a dezvăluit, de asemenea, că pot apărea probleme neașteptate chiar și după ce avionul a atins solul și este manevrat.

„Până în acel moment, pot apărea situații neașteptate,” a explicat ea, enumerând incidente posibile, precum defectarea frânelor, activarea inversoarelor de urgență sau explozia pneurilor.

„Aplaudatul sau nu este o alegere personală,” a adăugat Barbara, reamintindu-le oamenilor că de fiecare dată când un avion aterizează în siguranță, este rezultatul muncii unei întregi echipe — nu doar a piloților, ci și a echipajului de cabină, a controlorilor de trafic aerian și a personalului de la sol.

Utilizatorii TikTok au fost rapizi în a comenta videoclipul și a-și împărtăși gândurile. Un utilizator a scris sarcastic: „Mulțumesc că mi-ai activat o nouă frică, credeam că ești deja în siguranță după aterizare.”

Un altul a spus: „În Puerto Rico aplaudăm pentru că am ajuns în țara noastră, este o tradiție.” O a treia persoană a mărturisit: „Întotdeauna aplaud și, când cobor, le spun membrilor echipajului că a fost un zbor bun, felicitându-i.”

Un al patrulea comentator a ironizat: „Cu siguranță, dacă aplauzi, vibrațiile pot provoca o catastrofă. Nu, nu aplauda.”

Alții au subliniat că aplauzele nu sunt neapărat pentru pilot: „Vreau să-ți spun că aplauzele nu sunt pentru piloți, ci pentru Dumnezeu, pentru că ți-a permis să zbori și să ajungi fără probleme.”

Un alt utilizator a scris ceva similar: „Ah, prietene, nu ai călătorit în Republica Dominicană. Toată lumea aplaudă la aterizare și nu pilotului îi mulțumim, ci lui Dumnezeu.”

Barbara împărtășește sfaturi și trucuri despre călătoriile cu avionul — și îi place să povestească și întâmplări din meseria ei. În 2023, a devenit virală după ce a vorbit despre o practică insalubră mai comună decât și-ar imagina pasagerii.

„Am fost martoră la ceva oribil,” a spus ea într-un videoclip. „Pasagerii schimbă scutecele bebelușilor pe măsuțele rabatabile.”

„Vă rog, nu faceți asta!” i-a implorat, reamintindu-le că măsuțele sunt, de fapt, folosite pentru a mânca.

Însoțitoarea de zbor a menționat că, dacă trebuie să schimbi scutecul unui copil în timpul unui zbor, trebuie să folosești toaleta, unde există o masă specială pentru schimbat scutece.

„Nu trebuie niciodată să aruncați scutecul în toaletă. În schimb, trebuie să-l aruncați în coșul de gunoi,” a adăugat ea, scrie dailymail.com.

Reguli clare în avion: Ce obiecte să nu iei cu tine în bagaj atunci când călătorești

Cunoaște toată lumea stresul dinaintea plecării. Totuși, este ușor să aruncăm în bagaj lucruri care ar putea părea nevinovate, dar care s-ar putea dovedi de cele mai multe ori problematice. Deși există reguli clare cu privire la ce trebuie evitat, cum ar fi obiectele periculoase, precum bateriile cu litiu sau obiectele ascuțite, există și alte articole mai puțin evidente pe care mulți călători le ignoră.

Printre cele mai frecvente lucruri pe care le face lumea se numără mâncarea și băuturile pe care mulți le împachetează cu intenția de a economisi bani în timpul vacanței. Deși pare o idee practică, manipulanții de bagaje avertizează că aceasta nu este o strategie recomandată. Unul dintre acești profesioniști a explicat pe o platformă online, Reddit, cât de problematice pot fi alimentele în bagajele de cală:

„Putrezesc, se sparg sau se scurg, se deschid. Miroase, în special alcoolul. Apoi miros toată ziua după ce am ridicat o geantă care s-a scurs”, a spus un manipulant de bagaje, pe Reddit.

Nu există mereu problema mirosului îngrozitor. Aliemntele și băuturile se pot desface în interiorul bagajului dacă ești asigurat că le-ai înfoliar corespunzător și pot contamina alte obiecte din bagaj sau chiar pot atrage atenția controalelor vamale. Deși legislația britanică permite transportul anumitor produse alimentare în bagajele de cală, este important de știut că majoritatea țărilor au reglementări stricte în privința importului de produse alimentare, în special carne, lactate, pește și alte produse de origine animală, dar și fructe, legume. Așadar, transportul acestor produse poate duce la confiscarea lor sau, în cel mai rău caz, la sancțiuni la sosirea în destinația de vacanță.

Totodată transportul băuturilor alcoolice, este de asemenea un lucru deloc recomandat, mai ales dacă nu este ambalat bine. Deși nu multe aeroporturi permit această opțiune în care vii cu băutura de acasă, totuși e bine de știut faptul că alcoolul, în special cel de concentrație mare, poate reprezenta un risc, iar multe companii aeriene nu permit transportul acestuia.

DailyBusiness
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
Shkendija – FCSB. Zeci de mii de români au fentat VOYO! Pro TV, acțiuni în forță pe Youtube și Facebook împotriva streamurilor ilegale
Capital.ro
Schimbare pentru cine face plăți cu cardul. Lege în România. Cum se efectuează transferurile de bani
Playtech.ro
Bulion la rece, fără fierbere. Rețeta secretă care păstrează toate vitaminele roșiilor
DailyBusiness
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
Adevarul
Pierderi uriașe în sectorul de stat: 266 de companii aduc un minus de 2,5 miliarde lei. Printre ele, Unifarm, Termoenergetica și Metrorex
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Revine metoda de înșelăciune cu moștenirea, dar pe instagram. Atenție în ce grupuri vă lăsați atrași
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Playsport.ro
Mai valoroasă decât aurul sau platina, această piatră rară costa de 10.000 de ori mai mult și se găsește doar într-o singură țară
Capital.ro
Veste tristă despre Bruce Willis! Familia legendarului actor a făcut anunțul: Nu mai poate..
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 30 iulie 2025. Scorpionii lau noroc, Leii primesc daruri, Sagetatorii au parte de schimbari majore
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare pentru anumiți români! Guvernul anunță măsuri pentru acești pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara unde depresia se tratează pe stadion: Medicii „prescriu” mai mult fotbal