Noi reguli pentru emiterea poliţelor RCA. Schimbări importante pentru şoferi din toamnă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit modificarea, prin intermediul unui act normativ oficializat recent, a normelor privind asigurările auto. Modificarea are drept scop alinierea prevederilor legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu cele ale legislației europene.

08 iul. 2022, 16:00
Noi reguli pentru emiterea poliţelor RCA. Schimbări importante pentru şoferi din toamnă

Noi reguli pentru emiterea poliţelor RCA. Din 8 septembrie 2022, firmele de asigurări nu vor mai putea emite polițe RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României, scrie avocatnet.ro. Legilaţia actuală le permitea unor proprietari de mașini să deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României şi să plătească mai puţin.

„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilește, mai exact, textul din legislație ce urmează să fie eliminat din toamnă.

Citeşte şi: Improvizație marca „Dorel”. Inspectorii de la RAR au rămas perplecși (FOTO)

În plus, asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.

Tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Citeşte şi: Bucureştenii din Sectorul 6, care au loc de parcare de la Primărie, obligaţi să lipească un cod QR pe parbriz

Acum, legislația din domeniu prevede că, în cazul modificării tarifelor de primă RCA, asigurătorii RCA transmit ASF, cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, un raport întocmit de către un actuar avizat, care certifică faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, mai precizează sursa citată.