Noi restricţii în Bucureşti după creşterea îngrijorătoare a incidenţei COVID-19. Ce pregătesc autorităţile

Bucureştiul a înregistrat de două zile cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în 24 de ore. Cum incidenţa în Capitală a ajuns la 6.77 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ia în calcul instituirea de noi restricţii pentru bucureşteni.

09 dec. 2020, 16:24
Noi restricţii în Bucureşti după creşterea îngrijorătoare a incidenţei COVID-19. Ce pregătesc autorităţile

Noi restricţii în Bucureşti după creşterea îngrijorătoare a incindenţei COVID-19. Coşurile de mână ar putea fi interzise la cumpărături în magazinele din Capitală.

Autorităţile caută soluții pentru ca răspândirea virusului să fie încetinită. Astfel că se ia în calcul interzicerea coșurilor de mână în magazine pentru a limita contactul dintre cumpărători și răspândirea coronavirusului. O astfel de decizie ar putea fi luată vineri de Prefectura Capitalei, când are loc o întâlnire a autorităţilor cu reprezentanți ai centrelor comerciale și ai supermarketurilor.

„Împreună cu Primarul General, domnul Nicușor Dan, se va realiza, în cursul zilei de vineri, la sediul Primăriei Municipiului București, o întâlnire cu reprezentanții marilor complexuri comerciale și supermarketuri, cu scopul impunerii respectării de către aceștia a normelor și a măsurilor dispuse în ceea ce privește triajul epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, crearea de circuite de acces și defluire, limitarea accesului clienților în funcție de suprafața spațiului comercial, în scopul evitării aglomerării”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Municipiului București.

 

Noi restricţii în Bucureşti după creşterea îngrijorătoare a incindenţei COVID-19. Nu va fi carantină în Bucureşti

Autorităţile municipale au anunţat că deocamdată nu se pune problema carantinării Capitalei în ciuda numărului mare de infectări raportate în ultimele două zile în Bucureşti, aproape 2.000 în 24 de ore. Şi incidenţa COVID-19 a crescut în Capitală, ajungând miercuri la 6.77%.

„La acest moment nu avem în vedere un asemenea scenariu (carantinare Bucureştiului) şi sunt absolut convins că, respectând normele legale aflate în vigoare, evităm să luăm măsuri mai dure, pentru că e nefiresc să iei măsuri suplimentare atât timp cât ele nu sunt respectate. Poţi să iei orice fel de măsuri, dacă nu urmăreşti şi respectarea acestora”, a spus prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Prefectul Capitalei a menţionat că nu se poate vorbi despre o eliminare a restricţiilor în vigoare de Sărbători.

„Respectându-le cu stricteţe, evităm să fim nevoiţi să luăm măsuri mai dure. Toţi ne dorim să avem Sărbători cât mai liniştite şi cât mai relaxate, însă nu doar autorităţile, ci şi populaţia trebuie să facă eforturi pentru aceasta, respectând normele aflate în vigoare”, a afirmat Traian Berbeceanu, citat de Agerpres.

Traian Berbeceanu a anunţat că în perioada următoare vor fi intensificate controalele în principalele sectoare în care s-a constatat că măsurile de protecție nu au fost respectate cu strictețe, respectiv mall-uri, piețe agroalimentare, piețe volante, stații de metrou, mijloace de transport în comun, terase, săli de sport/fitness, saloane de coafură, cosmetică.

De asemenea, s-a dispus efectuarea de controale în vederea respectării normelor privitoare la obligația angajatorilor din sectorul public și privat de decalare a programului angajaților.

 

Coşurile de mână pentru cumpărături au fost interzise luna trecută în judeţul Argeş. Prefectul Emanuel Soare spunea că aceste coșuri de mână reprezintă „un factor de risc epidemiologic”.

„De comun acord, s-a stabilit să se renunțe la coșurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În același timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor. Angajații supermarketurilor și agenții de pază vor fi mai vigilenți și vor îndemna clienții să respecte normele de protecție sanitară – în special purtarea corectă a măștii și păstrarea distanței fizice. În caz de nevoie, va fi limitat accesul clienților în magazin. În același timp, instituțiile cu atribuții de control vor continua verificările, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală amenzile fiind între 500 și 2500 lei.

Pentru evitarea aglomerării la casele de marcat, s-a stabilit să fie ținute deschise cât mai multe, în special la orele de vârf. De asemenea, în magazinele unde se formează cozi apropiate la casele de marcat, s-a recomandat instalarea unor panouri despărțitoare, de plexiglas.

Difuzarea de mesaje prin care se comunică normele de protecție în vigoare se va face mai des, iar retailerii vor încuraja comenzile la domiciliu (acolo unde astfel de servicii sunt disponibile)”, anunţa Prefectura Argeş.