Noi sancţiuni ale UE împotriva Siriei

Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE au adoptat luni noi sancţiuni contra regimului sirian, măsurile restrictive vizând încă 22 de persoane fizice şi 8 entităţi din Siria, şi i-au cerut lui Bashar al-Assad să renunţe la putere pentru a permite o tranziţie paşnică şi democratică.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 13:24
Noi sancţiuni ale UE împotriva Siriei

”Uniunea Europeană va continua politica sa de impunere de măsuri suplimentare împotriva regimului, nu împotriva populaţiei, atât timp cât represiunile continuă. În urma evaluării din partea statelor membre, lista persoanelor desemnate care s-au distanţat de politica represivă va fi reconsiderată. UE cere comunităţii internaţionale să îşi unească eforturile pentru a-i viza pe cei vinovaţi sau asociaţi cu represiunile violente şi pe cei care susţin sau beneficiază de pe urma regimului”, relevă concluziile referitoare la Siria ale reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Bruxellesul se declară îngrijorat mai ales de recenta escaladare a violenţelor în Siria şi reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a represiunii comise de guvernul sirian ce riscă să genereze o spirală a violenţelor, a confruntărilor interconfesionale şi a militarizării.

UE condamnă şi atacurile din 23 decembrie şi 6 ianuarie, precum şi atacurile din 11 ianuarie în care a murit un jurnalist francez şi au fost rănite mai multe persoane, printre care un jurnalist olandez.

În acelaşi document, UE salută decizia Ligii Arabe de a extinde misiunea de observare în Siria şi pe aceea de a numi un emisar special pentru Siria, îşi reafirmă sprijinul solid pentru populaţia siriană şi va continua să ţină legătura cu membrii opoziţiei siriene, precum SNC, ce aderă la valorile democratice şi nonviolenţă.

Miniştrii de externe europeni mai solicită tuturor membrilor Consiliului de Securitate al ONU să îşi asume responsabilităţile pentru a se pune capăt violenţelor contra populaţiei siriene şi pentru a sprijini poporul sirian în aspiraţia sa către libertate şi drepturi politice, salutând decizia forului internaţional de a numi un raportor special pentru drepturile omului în Siria.