Noi schimbări majore la rovinietă. Când vor intra în vigoare noile taxe și câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii românii

Mare atenție, șoferi! Se anunță noi modificări în ceea ce privește taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din România. De la 1 ianuarie 2026 rovinieta va fi difuzată în două taxe distincte.

25 iul. 2023, 09:56
Noi schimbări majore la rovinietă. Când vor intra în vigoare noile taxe și câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii românii
Noi schimbări majore la rovinietă

Când vor intra în vigoare noile taxe și câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii românii. Astfel, una dintre taxe și anume rovinieta se va aplica doar vehiculelor ușoare, în timp ce cea de-a doua a se va aplica vehiculelor grele (TollRo).

Citește și Veste proastă pentru șoferi! Ministerul Transporturilor anunță că rovinieta se va scumpi cu 40% din 2026

Când vor intra în vigoare noile taxe și câți bani trebuie să scoată din buzunar șoferii românii

Începând din ianuarie 2026 rovinieta se va aplica doar vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă care au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Pe lângă acestea, șoferii trebuie să știe că se schimbă și modul de calcul al rovinietei, iar valoarea acesteia va fi stabilită în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (Euro), durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

Mai mult, durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare. Acum, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).

În continuare, rovinieta se va aplica doar în afara localităților.

Foarte important de precizat este faptul că o altă modificare în ceea ce privește rovinieta este perioada pe care se va putea încheia începând din 2026.

Concret, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.

Tariful zilnic, în funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni, scrie avocatnet.ro.

De asemenea, la fel ca în prezent, rovinieta se va încheia anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Vehiculul va fi încadrat în clasa de emisii Euro 0, dacă un șofer nu va putea furniza date privind încadrarea în clasa de emisii poluante.

În cazul în care utilizatorul vehiculului se schimbă, rovinieta își păstrează valabilitatea. Același lucru se întâmplă și în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare.

Citește și Harta camerelor fixe pentru rovinietă 2023 pentru toate județele. Cât te costă amenda „Big Brother” vs preţ rovinetă