Noi schimbări privind circulația trotinetelor. Ce atribuții poate primi Poliția Locală când vine vorba de vehiculele electrice

Trontinetele electrice pe străzile și trotuarele din România au apărut pe fondul unui vid de reglementare a circulației lor, lucru care a îngreunat considerabil iimplementarea unor măsuri punitive la adresa celor care circulă cu aceste vehicule într-un mod care pune în pericol siguranța șoferilor și pietonilor.

24 mai 2023, 19:01
Noi schimbări privind circulația trotinetelor. Ce atribuții poate primi Poliția Locală când vine vorba de vehiculele electrice

Noi schimbări privind circulația trotinetelor. Anul trecut problema a fost remediată prin modificarea Codului Rutier, astfel încât să fie menționate obligațiile celor care conduc trotinetele electrice. Această modificare a fost adoptată prin OUG 1/2022, impunea acestora obligații similare celor care circulă cu bicicletele. Astfel, erau socotite contravenții următoarele fapte:

„conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicațiilor ori dispozițiilor polițistului rutier, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament.”

Citește și Cum răspunde primarul Nicușor Dan, după ce Parisul a interzis trotinetele electrice. Pericol pentru protestatarii #REZIST

Prin intermediul acestei măsuri, problema nu a fost rezolvată decât partițal fiindcă nu era clar cine sunt persoanele abilitate de lege să aplice amenzile pentru aceste contravenții. Atribuțile poliției naționale sunt clare în privința aceasta, dar Legea poliției locale nu a fost schimbată în consecință, astfel ca această categorie nu are bază legală pentru aplicarea amenzilor pentru trotinetiști, cu toate că o poate face pentru bicicliști.

Printr-un proiect de lege depus la Senat de către un grup de 31 de deputați PNL se propune ca acest lucru să fie prevăzut explicit în Legea 155/2010 printr-o modificare a articolului 7, litera j care să prevadă că poliția locală „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală.”

Odată cu apariția trotinetelor electrice și a accidentelor în care sunt implicați trotinetiștii, unele administrații locale au fost determinate să reglementeze circulația lor. Spre exemplu, circulația lor a fost interzisă de Primăria Capitalei pe aleile din parcuri și grădini publice, iar pe trotuare e permisă doar pe pistele pentru biciclete.

Citește și Noi restricții pentru trotinetele electrice. Care va fi viteza maximă admisă pe drumurile publice

Unde nu sunt piste de biciclete, trotinetele electrice vor putea circula doar pe sectoarele de drum cu limită de viteză de 50 km/h, dar limita pentru trotinete e fixată la 25 km/h. Sunt unele zone în care limita e chiar mai mică, acolo unde municipalitatea a decis că riscul de accidentare al pietonilor e mai mare.