Noi scumpiri la carburanţi, tutun şi alcool din ianuarie 2024

Accizele pentru carburanți, tutun și alcool ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024 cu scopul de a acoperi gaura din buget.

12 sept. 2023, 11:04
Noi scumpiri la carburanţi, tutun şi alcool din ianuarie 2024
Preţ carburanţi 7 septembrie 2023. Motorina s-a scumpit din nou. Cât costă acum un litru la pompă?

Românii vor avea parte de noi scumpiri la început de 2024. Pentru a aduce mai mulți bani la buget, guvernanții au în plan să majoreze accizele pentru carburanți, tutun și alcool, anunță surse citate de Antena 3. Astfel, de la 1 ianuarie românii vor plăti mai mult pentru combustibil, tutun, alcool, dar şi băuturi ce conţin mult zahăr.

Citește și: Preţ carburanţi 12 septembrie 2023. Bubuie tarifele la pompă, Guvernul ar putea reveni cu compensarea

Pentru benzină, motorină şi GPL, acciza urmează să se actualizeze cu rata inflaţiei, care are o medie de 14%. Pentru un plin de motorină standard, am plăti cu aproximativ 15 lei mai mult. Majorarea prețului la carburanți va atrage după sine și alte scumpiri, în special la alimente.

Citește și: Marcel Boloş cere suspendarea voucherelor de vacanţă pentru 2024 şi 2025: „Încă nu s-a luat decizia finală”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, întrebat dacă este luată în calcul reintroducerea măsurii de compensare a preţului carburanţilor cu 50 de bani, în condiţiile în care benzina a ajuns la 7,5 lei per litru, că va exista o discuţie în Guvern pentru a vedea de ce a crescut preţul.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru – ştiţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o menţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că preţul la carburant pe tot lanţul aduce până la urmă scumpiri. Nu e o scumpire atât de mare. Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2024 ar urma să fie introdusă o nouă acciză pe băuturile îndulcite cu un conţinut de zahăr.

Totodată, accizele pentru tutun şi alcool se vor mări cu 10%.