Noi studii științifice demonstrează că administrarea unei combinații de vaccinuri anti-Covid oferă o imunitate mai crescută

Noi studii științifice au arătat că persoanele care au primit o doză de AstraZeneca sau Pfizer BioNTech, urmată de una cu serul Moderna, nouă săptămâni mai târziu, au dobândit o imunitate mai crescută.

07 dec. 2021, 16:30
Noi studii științifice demonstrează că administrarea unei combinații de vaccinuri anti-Covid oferă o imunitate mai crescută

Noi studii științifice conduse de Universitatea Oxford au arătat că sistemul imunitar al persoanelor care au primit o combinație de seruri anti-Covid a arătat o eficiență crescută în fața virusului.

În cadrul studiului, persoanele au primit o doza inițială de  AstraZeneca sau Pfizer BioNTech, urmată de o doză de Moderna, nouă săptămâni mai târziu.

Un român anti-vaccinist convins şi care a protestat împotriva certificatului verde regretă amarnic: „Plămânii mei sunt distruși, Covid nu trebuie subestimat”

„Am observat un răspuns al sistemului imunitar foarte bun în general… de fapt, mai mare decât pragul stabilit de Oxford-AstraZeneca pentru vaccinul cu două doze”, a declarat luni Matthew Snape, profesorul de la Oxford care a realizat studiul Com-COV2.

Această descoperire va ajuta țările sărace care rămân fără vaccinuri să imunizeze populația într-o manieră eficientă prin combinarea serurilor.

„Arătăm că nu trebuie să te limitezi la primirea aceluiași vaccin pentru a doua doză și că, dacă programul va fi livrat mai rapid prin utilizarea mai multor vaccinuri, atunci este în regulă să faci acest lucru”, au transmis cercetătorii de la Universitatea din Oxford.

De asemenea, o altă cercetare condusă pe 1.070 de voluntari a demonstrat că o doză de vaccin Pfizer BioNTech, urmată de una din serul Moderna, este o combinație mai eficientă decât două doze din serul Pfizer BioNTech.

Noi studii științifice arată o eficiență crescută a combinației de seruri Pfizer BioNTech și Novavax

O doză de Pfizer-BioNTech urmată de rapel cu serul Novavax a indus anticorpi mai mari decât schema cu două doze AstraZeneca, deși această schemă a indus răspunsuri mai scăzute la anticorpi și la celulele T decât schema cu două doze de Pfizer-BioNTech.

Deputat arestat de poliţie, pentru că a iniţiat o campanie anti-vaccinare. Se întâmplă într-o ţară membră a Uniunii Europene VIDEO

Multe țări au implementat acest sistem de vaccinare anti-Covid cu doze din seruri diferite, pe fundalul creșterii cazurilor de Sars-Cov-2. Cercetătorii nu au identificat probleme de siguranță în ceea ce privește administrarea vaccinului anti-Covid prin combinarea serurilor.

La momentul actual, este discutată longevitatea eficacității vaccinului anti-Covid și este analizată ideea unui rapel periodic pentru prevenirea infectării, mai ales în contextul apariției unor mutații mai contagioase ale virusului Sars-Cov-2, precum Delta și Omicron, relatează AlephNews.ro.