Noi substanţe adăugate pe lista europeană a produselor cu risc de poluare pentru ape

Douăsprezece noi substanţe vor fi adăugate pe lista de priorităţi a Uniunii Europene cu substanţele ce reprezintă un risc de poluare pentru apele de suprafaţă, conform noilor reglementări adoptate marţi de eurodeputaţi în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European (PE). Acordul negociat cu Consiliul UE a fost aprobat cu 646 voturi pentru, 51 împotrivă şi 14 abţineri.

RomaniaTV.net
03 iul. 2013, 06:17
Noi substanţe adăugate pe lista europeană a produselor cu risc de poluare pentru ape

Conform noilor reguli, va fi creată o „listă de supraveghere” pentru produsele cu risc de poluare, între care şi trei substanţe farmaceutice. Efectele acestor substanţe vor fi monitorizate în scopul de a le include pe lista de substanţe prioritare dacă testele regulate vor arăta necesitatea acestui lucru.

„Politica apei este una pe termen lung. Cetăţenii noştri trebuie să aibă acces la ape curate în orice formă. Din păcate studiile arată că avem un drum destul de lung până să obţinem un nivel bun pentru mediu al substanţelor chimice, mai ales în apele de suprafaţă. Standardele de calitate a mediului în această nouă directivă se vor aplica la 15 noi substanţe, care au fost identificate împreună cu partenerii noştri în decursul unui îndelungat proces”, a afirmat luni, în cadrul dezbaterii premergătoare votului, raportorul Richard Seeber, membru al grupului PPE.

Noua lege recunoaşte riscurile presupuse de trei substanţe farmaceutice utilizate pe scară largă – preparatele hormonale 17alphaethinylestradiol şi 17beta-estradiol şi calmantul Diclofenac – şi cere Comisiei Europene (CE) să dezvolte o abordare strategică a riscurilor ridicate de substanţele farmaceutice în mediul acvatic.

Pentru substanţele nou identificate, concentraţiile maxime permise în apă stabilite de Standardele de calitate pentru mediu (EQS) vor intra în vigoare în 2018, în scopul de a obţine un nivel bun al acestor substanţe până în 2027. În acest scop, statele membre UE trebuie să propună CE, până în 2018, programe suplimentare de măsuri şi de monitorizare.

EQS, în forma revizuită pentru substanţele existente, trebuie incluse în planurile de gestionare a districtelor hidrologice până în 2015, în scopul de a atinge, până în 2021, un nivel bun al acestor produse chimice pentru apele de suprafaţă, mai prevăd noile reglementări. Standardele de calitate pentru mediu stabilesc concentraţia maximă a unui anume poluant sau a unui grup de poluanţi în apă, sediment sau biotă – toate organismele vii dintr-o zonă – care nu trebuie depăşită, astfel încât sănătatea umană şi mediul să fie protejate. Nivelurile EQS trebuie atinse de statele membre prin intermediul planurilor de gestionare a districtelor hidrologice.

Regulile votate marţi modifică Directiva-cadru privind apa din 2000 şi directiva adiacentă privind standardele de calitate a mediului.