Noi taxe în România. Cine sunt românii care vor plăti mai mulţi bani la stat

Peste un milion de români ar putea plăti noi taxe. Este vorba despre cei care lucrează la negru. Ministrul Muncii vrea să-i oblige pe aceştia să plătească contribuţii la pensie şi sănătate.

07 iul. 2021, 11:45
Noi taxe în România. Cine sunt românii care vor plăti mai mulţi bani la stat

Noi taxe în România. Vizaţi sunt grădinarii, bonele, menajerele, zugravii sau cei care plimbă câinii. Ministrul Muncii vrea să-i oblige pe români să nu mai lucreze la negru şi să plătească contribuţii la pensie şi sănătate.

Noi taxe în România. Peste un milion de români sunt vizaţi

Citeşte şi Raluca Turcan, veste proastă pentru pensionari: „De la sfârşitul lui 2022 vom putea indexa, până atunci nu putem finaliza legea”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a discutat cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor despre reglementarea activităţilor casnice, prin care ar urma să fie acordat dreptul la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Raluca Turcan a explicat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

În momentul în care noua lege va intra în vigoare, angajatorul va trebui să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, de unde va cumpăra niște tichete tipărite. Fiecare tichet are o valoare de 15 lei. Cu aceste tichete, prestatorii de servicii vor fi plătiți, iar aceștia vor putea transforma tichetele în  numerar. Practic, din suma brută, prestatorul va lua 79,2%, iar statul 20,8%.

Astfel că, dacă în acest moment o bonă încasează un salariu de 2.500 de lei în mână, după ce i se va reține contribuția pentru pensie și sănătate, va încasa doar 1.980 de lei, diferența de 520 de lei ajungând la stat, potrivit Antena 3.

Citeşte şi MAJORARE ALOCAŢII 2021. Raluca Turcan, noi precizări privind creşterea alocaţiilor pentru copii din iulie: „Este nevoie de 2 miliarde de lei”