Consecințele bacșișului impozitat de anul viitor! Viziunea sumbră a unui analist econonomic: „E o decizie proastă! Nu este exclus să asistăm la un exod în masă către alte domenii!”

Impozitarea bacșișului va avea efecte negative asupra angajaților din baruri și restaurante! Analistul economic Adrian Negrescu, spune că 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor vor fi afectați de această măsură și că "nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii".

15 dec. 2022, 09:49
Consecințele bacșișului impozitat de anul viitor! Viziunea sumbră a unui analist econonomic: „E o decizie proastă! Nu este exclus să asistăm la un exod în masă către alte domenii!”

Deputații au decis impozitarea bacşişului de anul viitor. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, bacșișul va fi evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. De asemenea, parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat. S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Adrian Negrescu, despre consecințele bacșișului impozitat de anul viitor

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția că aceasta măsură va afecta zeci de mii de angajați din baruri și restaurante.

Citiți și: Bacșișul va fi impozitat de anul viitor. Parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație

„Pentru ca nu mai era nimic nou de impozitat, politicienii s-au gândit ca n-ar strica să ia 10% și din bacșișurile pe care le dăm chelnerilor și barmanilor. O decizie nefericită din mai multe perspective.

În esenţă, statul încearcă să împuşte doi iepuri deodată! Prin impozitarea bacşişului vrea să se asigure că firmele vor înregistra mai multe bonuri fiscale, iar pe de altă parte să mai adune niste bani la buget.

E o decizie proastă în primul rând pentru că îi afectează pe cei peste 40.000 de angajaţi din sectorul restaurantelor şi barurilor. În esenţă, aceştia nu îşi vor mai încasa bacşişurile pe loc ci odată pe lună, cu salariul.

Cum cei mai mulţi sunt plătiţi cu salariul minim şi trăiesc practic din ce le dau clienţii, decizia le va pune mari probleme şi nu este exclus să asistăm la un exod în masă al angajaţilor din sector către alte domenii.

Pe de altă parte, decizia nu va face altceva decât să stimuleze plata la negru, pentru că barmanii și chelnerii vor avea tot interesul să evite plata prin chitanţă fiscală a bacşişurilor”, a comentat analistul economic Adrian Negrescu pentru Ziare.com.

Bacșișul se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă nu vor fi cuprinși în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Acolo vor fi prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei.

Citiți și: CTP nu crede în impozitarea bacşişului: „Dacă lipeşti cardul pe fruntea lăutarului, cade, că nu-l ţine scuipatul”