Noi tensiuni la nivel mondial: SUA intervine aproape de China. Joe Biden va efectua o vizită în Vietnam

Noul context geopolitic creează tensiuni și mai mari între forțele militare și economice ale lumii. Joe Biden a anunțat o vizită aproape de China.

09 aug. 2023, 09:53
Noi tensiuni la nivel mondial: SUA intervine aproape de China. Joe Biden va efectua o vizită în Vietnam

Acuzat de adversarii politici că a implicat SUA în prea multe conflicte, Joe Biden a promis că va efectua în curând o vizită în Vietnam, pentru a încerca să edulcoreze relațiile cu administrația de la Hanoi.

Vizita președintelui SUA în Vietnam va fi făcută pe fondul tensiunilor cu China în regiune.

„Merg în Vietnam în curând, pentru că Vietnamul doreşte să schimbe relaţia noastră şi să devină un partener”, a declarat Biden în cursul unui discurs în statul New Mexico, potrivit presei internaționale.

SUA și Vietnam au strâns legăturile comerciale în ultima vreme, pe fondul preocupării din ce în ce mai mari cu privire la influența Chinei în regiune.

În aprilie 2023, în cadrul unei escale în Vietnam spre summitul G7 din Japonia, secretarul de stat american Antony Blinken a pledat pentru consolidarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

În centrul preocupărilor se află Marea Chinei de Sud. Percepută ca un butoi de pulbere, mai multe ţări, între care China şi Vietnamul, îşi dispută apele, insulele şi recifele din zonă.

Totuși, Vietnamul ar putea fi încă reticent în ceea ce priveşte consolidarea relaţiilor cu Washingtonul. Beijingul rămâne un partener economic important pentru administrația de la Hanoi.

China acuză SUA de provocări

SUA patrulează în mod constant în regiune, aspect ce stârnește nemulțumire la Beijing. Administrația Xi Jinping susține că acțiunile americanilor sunt, de fapt, niște provocări.

Războiul din Vietnam a avut loc între 1 noiembrie 1961 30 aprilie 1975, căderea Saigonului. Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi Uniunea Sovietică, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite.

Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, conflictul armat fiind considerat unul dintre marile eşecuri ale politicii externe americane.