Noi veşti proaste pentru români la iarnă! Producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele şase luni din anul acesta

OMV Petrom, al doilea mare producător de gaze naturale din România după Romgaz, a estimat o reducere a producţiei sale cu aproape 10% pentru 2022.

25 iul. 2022, 08:32
Noi veşti proaste pentru români la iarnă! Producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele şase luni din anul acesta

Cu o scădere de 11% raportată la primele şase luni ale anului, evoluţia producţiei OMV Petrom reprezintă un semnal de alarmă pentru România, mai ales că iarna din 2022 se anunţă a fi una dificilă.

OMV Petrom a terminat primul semestru al anului cu o producţie de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, cu 11% mai mică faţă de cea din perioada similară din 2021, notează Ziarul Financiar. Din datele bugetului pentru 2022, OMV Petrom şi-a programat o producţie de gaze de 3,3 miliarde de metri cubi, cu 10,2% mai mică raportat la cea de anul trecut.

Prin comparaţie cu 2004, anul în care a fost privatizată compania Petrom, producţia de gaze era de 6,4 miliarde de metri cubi, arată datele din rapoartele anuale.

Pe 28 iulie, OMV Petrom îşi va anunţa rezultatele pentru primul semestru. Scăderea producţiei de gaze a OMV Petrom este considerată un semnal prost, mai ales că iarna 2022 – 2023 se anunţă a fi una complicată pe fondul războiului din Ucraina.

Citeşte şi: Tragedie în Teleorman! Părinții și cei trei copii au murit într-un accident de mașină, loviți de un TIR

Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru de Finanţe, a făcut o serie de predicţii sumbre privind crizele la nivel mondial. El a avertizat că românii se vor confrunta, din nou, cu o nouă creştere a preţurilor.

Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea ca cei de la Comisia Europeană să ne spună că trebuie să reducem compensaţiile la energie şi gaze. Acesta a explicat cu ce alte probleme s-ar mai putea confrunta românii în perioada următoare.

„E vorba de grija față de aprovizionare cu alimente, teama că prețurile vor crește în primul rând la alimente, dar și la energie și gaze. Și lucrurile nu stau bine, pentru că noi avem de-a face o inflație prin costuri. Importăm foarte mult.

Chiar și ultimele date furnizate de INS ne spun că în continuare mergem pe o creștere economică bazată pe consum stimulat din importuri și noi, de fapt, importăm inflația. Acea creștere a prețurilor nu rămâne în România decât într-o proporție foarte mică.

Nu vedem măsuri concrete pentru a se schimba acest model de politică economică. Avem oportunități să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse și prețurile vor crește în continuare. Mai mult decât atât, mesajul de la Fondul Monetar care propune ca prețurile să fie lăsate să crească, mă refer la prețurile la energie și gaze, statele să nu mai acorde acele compensații.

România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea Comisia Europeană să reducă, să ne spună că trebuie să reducem aceste compensații și s-ar putea prețurile la energie și gaze să nu le mai putem compensa din cauza acestei situații”, a explicat fostul ministru de Finanţe.

Citeşte şi: Avertismentul unui fost ministru de Finanţe dă fiori reci românilor: „Prețurile vor crește în primul rând la alimente, dar și la energie și gaze”