Noi vouchere pentru români. Guvernul pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru persoanele vulnerabile

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunţat că „300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale”, deoarece a fost lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR. El a mai spus că, la finalul lunii iunie, are în intenţie lansarea apelului de proiecte.
Filip Stan
17 mai 2024, 21:49
Noi vouchere pentru români. Guvernul pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru persoanele vulnerabile
Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Vouchere 2024. Peste 46% dintre proprietarii de locuinţe au în vedere înlocuirea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic, iar aproape 77% iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură, potrivit unui studiu realizat pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON şi Delgaz Grid.

La întrebarea „Ce măsuri aţi lua în plus pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei?”, cei mai mulţi români (46,3%) spun că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient, 35,7% vor să izoleze termic pereţii, circa 22% au în vedere înlocuirea ferestrelor vechi, iar 25,5% se gândesc să instaleze un sistem de ventilaţie pentru recuperarea căldurii.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Trebuie să încurajăm stocarea de energie electrică. Viitoarele ediţii ale programului Casa Verde vor încuraja acei beneficiari care vin şi cu o baterie lângă panourile solare”

„Conform cercetării, 45,3% dintre locuinţele celor chestionaţi au fost supuse unui audit energetic. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată şi pierdută într-o locuinţă, oferind proprietarilor informaţiile necesare pentru a face îmbunătăţiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuinţa auditată energetic locuiesc în mediul urban şi doar 25,5% în mediul rural”, se arată într-un comunicat E.ON.

În context, aproape 77% dintre respondenţi iau în considerare o investiţie în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură. Potrivit companiei citate, multe gospodării sunt împiedicate să facă acest pas, cel puţin în acest moment, de obstacole precum constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenţi) şi de limitările financiare (29,3%). Cei care au făcut deja investiţia au venituri moderate spre înalte şi un nivel ridicat de educaţie, sugerând că accesul la informaţie şi resurse financiare joacă un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi, subliniază comunicatul.

Eficienţa energetică a locuinţei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre români afirmând că au investit în proiecte de izolaţie termică a casei, scopul fiind atât cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, cât şi protejarea mediului înconjurător.

„Izolarea ferestrelor, uşilor şi pereţilor poate avea un impact semnificativ în prevenirea pierderilor de căldură, reprezentând un pas esenţial în direcţia eficienţei energetice. Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuinţe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulţi români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereţilor (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperişului (22%) sau a podelei (circa 15%)”, se mai precizează în comunicat.

Platforma Despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate şi gaze, una dintre principalele surse de informare şi, în acelaşi timp, de explicare, într-un limbaj clar şi accesibil, a evoluţiilor relevante şi de impact de pe piaţa de energie.

Pensii 2024. Schimbare majoră pentru 5 milioane de pensionari. Decizia a apărut în Monitorul Oficial

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, în perioada 10 – 18 ianuarie 2024, pe un eşantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României.

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea de reglementare le-a emis, conform raportărilor din martie 2024, majoritatea fiind în fotovoltaic şi eolian, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la un eveniment de specialitate.

„Avem, în raportările din luna martie 2024, un număr de 145 de capacităţi energetice în curs de construire, în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea le-a emis. Nu este şedinţă în care să nu aprobăm noi autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi de producţie. Efervescenţa sectorului de regenerabil se vede pentru că 90% dintre ele sunt în capacităţi în fotovoltaic sau eolian”, a menţionat George Niculescu, la conferinţa cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

El a subliniat că oportunităţile pe care investiţiile în sectorul regenerabil le aduc sunt foarte importante pentru consolidarea sectorului energetic românesc.

„Dacă sectorul regenerabil se împarte în două, mai nou avem un actor foarte important, prosumatorul, pe care îl punem tot în partea de regenerabil, care astăzi a atins capacitatea de producţie din fotovoltaic dispecerizabilă de 1.626 de MW. Prosumatorii însumau 1.554 de MW, la 29 februarie, conform ultimelor date pe care le avem, deci aproape unu la unu cu capacitatea fotovoltaică dispecerizabilă. Evident că trendul este ascendent, atât din punct de vedere al investiţiilor dispecerizabile, cât şi din punctul de vedere al consumatorilor. Investitorii au în continuare apetit spre a investi în acest sector”, a adăugat George Niculescu.

El a subliniat că investiţiile în sectorul energetic şi cel regenerabil sunt foarte importante în continuare.

„Întotdeauna am fost adeptul unui mix de producţie echilibrat, cu o componentă serioasă pe parte de regenerabil. Evident că trebuie să vorbim şi de investiţii care să producă energie electrică în bandă – şi sunt bucuros că proiectele reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă sunt pe un drum bun, investiţiile de la Mintia decurg conform planului, Iernutul, la fel. Deci, vom avea energie în bandă. Sunt convins că investitorii din sectorul regenerabil iau în considerare capacităţile de stocare atunci când îşi proiectează investiţiile”, a mai spus şeful ANRE.

George Niculescu a precizat că s-a observat angajamentul Guvernului şi a statului român, în general, faţă de aceste investiţii, în ceea ce priveşte cadrul legislativ.

„Dacă înainte, în primul val al investiţiilor în sectorul regenerabil, cel mai mare risc era riscul legislativ, chiar în timpul perioadei în care am avut modificări dese ale Ordonanţei 27, aceste modificări au exceptat noile investiţii în regenerabil. Desele modificări ale Ordonanţei 27 au exceptat noile investiţii, suprataxarea neaplicându-se producătorilor de energie din surse regenerabile car urmau să investească şi să-şi termine capacităţile de producţie”, a mai spus preşedintele ANRE.

Vouchere pentru perosane vulnerabile, prin PNRR

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a anunţat că „300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale”, deoarece a fost lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR. El a mai spus că, la finalul lunii iunie, are în intenţie lansarea apelului de proiecte.

„300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale. Am lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR, iar la finalul lunii iunie ne propunem lansarea apelului de proiecte!”, a scris Adrian Câciu, vineri pe Facebook.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai spus că, în cadrul acestui apel beneficiarii (persoane fizice) pot opta să achiziţioneze:

  • Reabilitare clădiri rezidenţiale – valoare maximă voucher 14.000 euro;
    Instalare panouri fotovoltaice – valoare maximă voucher 5.000 euro.

El a mai precizat că beneficiarul final este consumatorul vulnerabil de energie, proprietar de locuinţă unifamilială, iar solicitant de finanţare va fi parteneriatul format din firma prestatoare de lucrări de construcţie şi firma de instalare panouri fotovoltaice. „Firma de construcţii va fi lider de parteneriat”, a adăugat Câciu.

„Aceasta este prima etapă din finanţarea de care vor beneficia cetăţenii români pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor.

În etapa a doua, disponibila din toamna acestui an, alte 300 milioane euro vor fi alocate, de această dată beneficiarii fiind celelalte tipuri de consumatori casnici”, a conchis ministrul.

Spynews
Cine este Gya, artista care cântă ”Afrika” și ”Baklava”. Ce legătură are cu Theo Rose
Bzi.ro
Bogdan de la Ploiești sare în apărarea lui Babasha! „Este un băiat de nota 1.000, foarte educat!“
Fanatik.ro
Atracția turistică din Grecia pe care mulți o ratează. Nu costă mult, vei avea parte de imagini de neuitat
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României. A fost un etalon
Playtech.ro
Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ. A făcut senzație pe plajă. A lăsat la vedere TOT
DailyBusiness
Algocalminul, retras de pe piață! Medicii atrag atenția că poate duce la probleme grave de sănătate
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Spynews
Ei sunt primii concurenți care participă la Splash! Vedete la apă! Cel mai curajos show al verii va avea premiera pe 29 iunie, de la ora 20.00, la Antena 1
Spynews
Descoperire terifiantă. O mamă a fost găsită moartă în casă, iar fiicele sale se aflau într-o pădure. Una dintre ele nu mai era în viață: ”Nu vrei să vezi asta”
Evz.ro
România se scufundă economic. Fiecare cetățean are o datorie înfricoșătoare
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu și Irinuca, interviul anului pentru WOWbiz.ro. Detalii emoționante din culisele revederii de la aeroport
Cancan.ro
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din trăsura regală
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Celebra actriță franceză Anouk Aimée s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani
Capital.ro
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
StirileBZI
Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul
substantial.ro
Recomandări Esențiale pentru Securitatea Online în Sezonul Estival
MediaFlux
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?