Noile solicitări ale lui Volodimir Zelenski. Câți bani vrea pentru războiul din Ucraina

După ce a certat NATO pentru că nu atacă trupele lui Vladimir Putin, după ce a solicitat insistent arme și aderarea la UE, Volodimir Zelenski cere acum bani de la Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială. 

22 apr. 2022, 08:58
Noile solicitări ale lui Volodimir Zelenski. Câți bani vrea pentru războiul din Ucraina

Președintele Ucrainei încă nu s-a hotărât să capituleze, iar pentru întreținerea armatei este nevoie de mari cheltuieli, care vor putea fi întreținute cu sprijinul instituțiilor financiare internaționale. Astfel, Volodimir Zelenski a solicitat 7 miliarde de dolari pe lună, în creștere cu două miliarde, anunțate anterior de guvernul de la Kiev, informează CNN.

Mai mult, Volodimir Zelenski a cerut ieri comunității internaționale să rupă „imediat” relațiile economice cu Rusia. Astfel, actorul ucrainean se așteaptă inclusiv la excluderea Federației din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială.

 

Noile solicitări ale lui Volodimir Zelenski

 

În plus, Zelenski a acuzat Moscova că amenință omenirea cu o criză alimentară, pentru că Vladimir Putin atacă zonele-cheie ale Ucrainei, necesare pentru aprovizionarea/exportul de materii prime în industria alimentară.

Afirmațiile lui Volodimir Zelenski sunt într-o anumită măsură susținute de către David Malpass, președintele Băncii Mondiale. Potrivit oficialului instituției monetare, pagubele războiului din Ucraina au ajuns în primele opt săptămâni la 60 de miliarde de dolari.

„Desigur, războiul este încă în desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”, a declarat Malpass.

 

Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu Volodimir Zelenski

 

De curând, Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Orban pentru a-l felicita pentru victoria la alegerile parlamentare. Orban i-a făcut o invitaţie liderului rus la Budapesta pentru a participa la un summit împreună cu Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, pentru a discuta despre soluţionarea conflictului militar ruso-ucrainean.

Putin a fost de acord cu invitaţia, dar a pus condiţii.

 

Armata lui Volodimir Zelenski, „măturată” de militarii ruși, în Donbas

 

Trupele ucrainene din regiunea Donbas nu mai fac față ofensivei rusești. Liderii din teren au transmis noi semnale către decidenții din Europa și SUA, în această săptămână.

Sergii Volina, comandatul Brigăzii 36 a Marinei Naționale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol, din sud-estul Ucrainei, a anunțat că militarii statului atacat sunt gata să capituleze.

„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel și-i implorăm pe toți liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere și să ne ducă pe teritoriul unei țări terțe”, a declarat comandatul ucrainean.