Noile tramvaie livrate de Astra ar putea depăși un miliard de lei. De ce a crescut prețul propus de Primăria Capitalei

Tramvaiele furnizate de Astra vor costa mai mult decât se credea inițial. Primăria Capitalei urmează să aprobe noua sumă, care depășește miliardul de lei, fără taxa pe valoare adăugată.

06 oct. 2023, 12:09
Noile tramvaie livrate de Astra ar putea depăși un miliard de lei. De ce a crescut prețul propus de Primăria Capitalei
Noile tramvaie livrate de Astra ar putea depăși un miliard de lei. De ce a crescut prețul propus de Primăria Capitalei

Noile tramvaie furnizate de Astra urmează să depășească un miliard de lei, ca urmare a ajustării preţurilor. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei.

Citește și: Consilier în Primăria Capitalei, anunț șocant: ”Nu știm la iarnă dacă vom avea apă caldă și căldură sau dacă vom face dușuri reci”

Prețul noilor tramvaie Astra ar putea depăși miliardul

Tramvaiele pe care Astra le va furniza Bucureștiului ar putea costa mai mult decât s-a crezut până acum. Prețul acestora chiar depășește un miliard de lei, fără TVA. În referatul de aprobare a acestui lucr se reaminteşte că, în aprilie 2018, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţionării de tramvaie pentru liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55.

În mai 2021, municipalitatea a încheiat un contract pentru furnizarea a 100 de tramvaie cu asocierea Astra Vagoane Călători SA (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. (asociat), în valoare de 840.882.207 lei fără TVA. Ca urmare a evoluţiei indicelui statistic naţional, în baza instrucţiunilor preşedintelui ANAP, în luna iulie a fost încheiat un act adiţional, iar preţul contractului a crescut de la 840.882.207 lei la 881.496. 817 lei.

Totodată, avocaţii Astra Vagoane au depus în două rânduri, în iulie 2022 şi în februarie 2023, documentaţia pentru respectarea prevederilor OUG 64/2022. Prin această ordonanţă de urgenţă se reglementează ajustarea devizelor generale de investiţii în cadrul contractelor de finanţate din fonduri externe nerambursabile. În urma aplicării formulelor de calcul prevăzute în OUG 64/2022, valoarea rezervei de implementare pentru contract este 161.619.403 lei, fără TVA. Astfel, se impune majorarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de la 881.496.817 lei la 1.043.116.221 lei.

Mai exact, potrivit art. 3 alin. (1) din OUG nr. 64/2022, preţul contractelor de achiziţie publică aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile se ajustează pentru a ţine seama de unele modificări ale costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractelor de achiziţie şi care nu au putut fi prevăzute de ofertanţi la data elaborării ofertelor.

Astfel, beneficiarii fondurilor externe nerambursabile constituie o rezervă de implementare, destinată plăţii ajustărilor de preţ ale contractelor de achiziţie publică. Rezerva de implementare pentru reechilibrarea contractelor se constituie iniţial în procent de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziţie şi poate fi utilizată numai pentru plata diferenţelor de valoare de ajustare de preţ.

În urmă cu trei zile, pe linia tramvaiului 21 au fost introduse noile mijloace de transport furnizate de Astra.

„Începând de astăzi, noile tramvaie Imperio circulă și pe linia 21. Pe această linie vor fi introduse treptat, până la finalul anului, 12 astfel de tramvaie, pentru ca locuitorii cartierului Colentina să beneficieze de transport public modern”, a fost anunțul lui Nicușor Dan, pe Facebook.

Citește și: Sondaj INSOMAR. Gabriela Firea ar câștiga Primăria Capitalei dacă ar candida independent