Protestele din Bucureşti s-au încheiat după PATRU ORE. Schimb de replici între manifestanţi şi jandarmi la PARALMENT

Protestul din Bucureşti s-a încheiat după mai mult de patru ore de când sute de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei. Puţin după ora 19:00, peste 1.500 de oameni au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, iar pe traseu numărul lor a crescut la câteva mii. În Piaţa Palatului, ei au aplaudat pentru Regele Mihai şi au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei.

17 dec. 2017, 06:57
Protestele din Bucureşti s-au încheiat după PATRU ORE. Schimb de replici între manifestanţi şi jandarmi la PARALMENT

UPDATE ORA 22:00. Noi schimburi de replici au avut loc între manifestanţii de lângă Parlament şi jandarmi, când aceştia i-au împins cu gardurile pentru a deschide circulaţia rutieră pe Bulevardul Naţiunile Unite.  În jurul orei 21.20, jandarmii au împins pe trotuarul de la Parcul Izvor gardurile cu care au blocat accesul manifestanţilor lângă Parlament, ceea ce a generat un nou val de nemulţumire în rândul protestatarilor.

„Când o să vă taie cu sabia şi n-o să puteţi folosi înregistrarea video, o să plângeţi!”, le-au spus oamenii jandarmilor, referindu-se la modificările propuse de parlamentarii coaliţiei de guvenare la Codurile penale, între care una potrivit căreia înregistrările de pe camere video nu mai pot fi folosite în anchete şi nu mai constituie probe.

„Nu suntem duşmani”, „Faceţi exces de zel, e incredibil, avem aceeaşi vârstă”, „Strigăm şi pentru voi”, le-au mai spus manifestanţii jandarmilor.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, că oamenii care manifestează în Bucureşti nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară.

UPDATE ORA 21:00 – Jandarmeria: Manifestanţii nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului pentru că este obiectiv cu pază militară

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, că oamenii care manifestează în Bucureşti nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară.

Georgian Enache a susţinut că măsurile din apropierea Parlamentului au fost luate pentru a nu bloca circulaţia pe Bulevardul Naţiunile Unite şi pe Bulevardul Libertăţii. El a spus, totodată, că oamenii nu pot fi lăsaţi pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului pentru că este ”obiectiv cu pază militară, cu pază deosebită” şi nu e permis să se manifesteze atât de aproape.

UPDATE ORA 20:28 – Mii de oameni au ajuns la Palatul Parlamentului. Jandarmii i-au blocat, manifestanţii le strigă ”Ruşine” şi ”Lăsaţi-ne să trecem”

Mii de oameni au ajuns la Palatul Parlamentului, în colţul de la Parcul Izvor. Jandarmii i-au blocat aici, iar manifestanţii le strigă ”Ruşine” şi le reproşează că apără ”hoţii”. Oamenii scandează ”Lăsaţi-ne să trecem”.

UPDATE ORA 20:00. În Piaţa Palatului, oamenii au aplaudat pentru Regele Mihai şi au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei. De asemenea, au strigat „Jos comuniştii!”, „Libertate!”, „Regele Mihai!”, „Timişoara!”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!” şi „PSD, ciuma roşie!”.

UPDATE ORA 19:40. Cei peste 1.500 de oameni care au protestat în Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament, cu o oră mai târziu faţă de cât îşi propuseseră iniţial. La plecare, au fost îmbrânceli cu jandarmii, pentru că unii manifestanţi au vrut să treacă de cordonul făcut de aceştia şi până la urmă s-a şi întâmplat acest lucru. Oamenii au plecat pe Calea Victoriei spre Parlament şi strigă „Hoţii!”, „Jos comuniştii!”, „Regele Mihai”, „Justiţie, nu corupţie!” şi bat în tobe.

Iniţial jandarmii le-au cerut protestatrilor să meargă pe trotuare, însă după câteva îmbrânceli şi schimburi de replici între manifestanţi şi jandarmi, circulaţia rutieră a fost oprită pe Calea Victoriei şi pe străzi care se intersectează cu aceasta. Oamenii merg pe carosabil

UPDATE ORA 19:20. Câteva sute de persoane protestează în mai multe oraşe din ţară faţă de modificarea legilor justiţiei şi scandează lozinci împotriva Guvernului. La Cluj-Napoca, peste 600 de persoane strigă „Jos comunismul” şi cântă „Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât comunist”.

La Cluj-Napoca protestatarii s-au strâns în centrul oraşului, având steaguri, bannere şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

UPDATE 19.00: Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproape 1.500, deşi este lapoviţă. Oamenii au renunţat să mai plece în marş spre Parlament şi vor rămâne în faţa Guvernului.

UPDATE 18.30: Câteva sute de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de modificările aduse legilor justiţiei. 

Manifestanţii scandează „Hoţii!” şi au adus vuvuzele şi tobe. La ora transmiterii ştirii, în Capitală ninge.

UPDATE: Fostul premier Dacian Cioloş a postat, duminică, un mesaj video pe Facebook, în ccare îi îndeamnă pe români să-şi facă auzită vocea, dacă nu vor să le fie teamă să meargă noaptea pe stradă şi dacă vor un stat care să îi protejeze.

Cioloş, mesaj către români: Dacă nu vreţi să vă fie teamă să mergeţi noaptea pe stradă, faceţi-vă vocea auzită VIDEO

UPDATE: Câteva sute de persoane au participat la un flashmob în Piaţa Victoriei

Câteva sute de persoane au participat la un flashmob în Piaţa Victoriei din Capitală, oamenii acoperindu-şi ochii şi gura cu banderole negre.

Oamenii s-au legat la ochi şi la gură cu banderole negre şi au stat astfel pentru câteva zeci de minute în Piaţa Victoriei, într-un flashmob denumit ”România condamnată la tăcere”.

„După ce ne strângem, ne punem benzi negre pe ochi şi vom sta în tăcere timp de 30 de minute. Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România”, anunţau organizatorii.

Protestatarii au stat cu faţa spre Palatul Victoria, în tăcere, timp de 30 de minute.

Printre aceştia a fost şi actriţa Oana Pellea.

„Orice formă de protest e binevenită în cazul în care nu sunteţi mulţumiţi cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Politicienii îşi văd de drumul lor, noi ne vedem de drumul nostru şi suntem într-o ţară liberă în care putem manifesta când nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în ţară. Nu am niciun mesaj pentru cei ce votează amendamentele, sper să nu se voteze pentru că, dacă se va vota, această democraţie pe care noi am câştigat-o în atâţia şi atâţia ani, se cam pune capăt. Şi vom avea o ţară în care sitemul judiciar nu este făcut pentru oamenii de rând”, a declarat Oana Pellea.

„Ieşim duminică să tragem un semnal de alarmă faţă de asaltul împotriva justiţiei. Hai să fim cu toţii în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului, intitulat după discursul Regelui Mihai I din Parlament, din 2011: „Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul”.

Potrivit organizatorilor, protestatarii se vor strânge în Piaţa Victoriei începând cu ora 17.00, urmând să plece în marş spre Parlament la ora 18.00, pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Universitate – Piaţa Unirii – Piaţa Naţiunilor Unite – Parlament, unde vor aprinde luminile telefoanelor mobile.

Manifestanţii plănuiesc, de asemenea, să facă gălăgie pe tot traseul cu oale, cratiţe şi linguri.

Oamenii sunt nemulţumiţi de modificările aduse legile Justiţiei, de modul în care sunt adoptate acestea în Parlament, de „naţionalizarea mascată” a Pilonului II de pensii, precum şi de modificările codului fiscal, „ce urmează să arunce România într-un haos”.

Tot în Bucureşti, de la ora 15.00, în Piaţa Victoriei, va avea loc un flashmob, „România condamnată la tăcere”, la care şi-au anunţat prezenţa aproape 1.000 de persoane.

Astfel, participanţii îşi vor pune benzi negre pe ochi şi vor sta în tăcere aproximativ 30 de minute.

„Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, scriu organizatorii.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt programate să aibă loc şi în Cluj şi Tulcea, dar şi în Zurich.

Citeşte şi Protest în faţa sediului PSD Iaşi. Oamenii le cer politicienilor să nu voteze legile justiţiei