Nord-coreenii au ieşit în stradă. Acţiunea are legătură cu programul nuclear al Phenianului

Mii de persoane au ieșit pe străzi la Phenian pentru a-i aclama pe oamenii de știință implicați în programul balistic național, au transmis vineri mass-media oficiale, la cinci zile după testul unei rachete cu o rază de acțiune aparent inedită.

19 mai 2017, 08:58
Nord-coreenii au ieşit în stradă. Acţiunea are legătură cu programul nuclear al Phenianului

Coreea de Nord a revendicat un tir reușit, duminică, al unui nou tip de rachetă denumit Hwasong-12, dând asigurări că aceasta este capabilă să transporte o încărcătură nucleară.

‘Primire populară entuziastă a combatanților din știința apărării’, titrează pe prima pagină Rodong Sinmun, organul oficial al Partidului Muncitorilor aflat la putere, publicând fotografii cu persoane prezentate ca fiind respectivii cercetători nord-coreeni.

Coreea de Nord își accelerează eforturile pentru a pune la punct o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să transporte o încărcătură nucleară pe continentul american.

Rodong Sinmun face elogiul cercetătorilor responsabili de Hwasong-12 care au demonstrat comunității internaționale ‘forța puternicului stat nuclear autosuficient’, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Preşedintele Coreii de Sud avertizează: Posibilitatea unui conflict militar cu Coreea de Nord este „foarte ridicată”

Fotografiile arată sute de presupuși cercetători în ținută militară, salutând statuile gigantice ale liderilor nord-coreeni defuncți Kim Ir-Sen și Kim Jong-Il, care se înalță în centrul Phenianului. Alte fotografii arată locuitori agitând drapele roșii și flori artificiale la trecerea convoiului de autobuze ce îi transportă probabil pe cercetători.

Phenianul dispune de mai multă vreme rachete care pot să atingă ținte în Coreea de Sud — rachete Scud, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri — și Japonia (Rodong, de la 1.000 la 3.000 de kilometri). Însă, având o rază de acțiune estimată la 4.500 de km, Hwasong-12 este susceptibilă să atingă bazele americane din insula Guam, în Pacific.

KCNA a dat asigurări că acest cel mai recent test a permis să confirme că Phenianul stăpânește tehnologiile de ghidaj și de întoarcere în atmosferă. Hwasong-12 este ‘capabilă să transporte o încărcătură nucleară mare și puternică’, a adăugat agenția de presă nord-coreeană.