Norul de praf saharian se menţine deasupra României. Zonele unde vom avea „ploi murdare”

Particulele de praf provenite din Sahara, care au ajuns în România la sfârșitul lunii martie, vor rămâne suspendate în aer și în primele două zile ale lunii aprilie, conform anunțului făcut de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

01 apr. 2024, 11:30
Norul de praf saharian se menţine deasupra României. Zonele unde vom avea „ploi murdare”

Norul de praf saharian se menține deasupra României. Meteorologii explică că la sfârșitul lunii martie circulația predominant sud-vestică a favorizat aducerea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra teritoriului României.

În intervalul 1 aprilie, ora 10:00 – 2 aprilie, ora 22:00, se prognozează că particulele de praf vor continua să planeze deasupra țării, iar depunerile de praf saharian vor fi observate, în special, începând cu noaptea de luni spre marți, în regiunile vestice, nordice și centrale ale țării, acolo unde sunt anunțate ploi, transmite ANM.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă. Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an. Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Poluarea cu particule poate fi foarte mare. De la o concentrație de peste 100 de micrograme pe metru cub, praful din deșert poate irita căile respiratorii și simptomele alergice se pot agrava. Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind noul val de praf saharian care a ajuns în România. Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian ce a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Medicii au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase. Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Citeşte şi: Schimbare radicală de vreme în România. Răciri bruşte şi semnificative anunţate de şefa ANM

ANM-Comunicate-site-media-IGSU-240401094420