Norvegia: Guvernul de stânga şi-a prezentat oficial demisia după pierderea alegerilor

Premierul laburist norvegian Jens Stoltenberg a prezentat luni demisia guvernului său de centru stânga, care va ceda locul unei coaliţii de dreapta între conservatori şi populişti, relatează AFP.

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 12:56
Norvegia: Guvernul de stânga şi-a prezentat oficial demisia după pierderea alegerilor

‘Am prezentat demisia guvernului’, a declarat Stoltenberg, după o scurtă reuniune a miniştrilor cu regele Harald al V-lea.

La putere din 2005, coaliţia de centru-stânga a pierdut alegerile legislative de la 9 septembrie: partidul laburist rămâne prima formaţiune politică a ţării, însă a pierdut majoritatea de care dispunea alături de aliaţii săi, precizează agenţia de presă citată.

În seara scrutinului, Stoltenberg a anunţat că va prezenta formal demisia guvernului său, după prezentarea proiectului de buget pe 2014, luni, 14 octombrie.

De asemenea, conform tradiţiei, premierul în exerciţiu a recomandat regelui să încredinţeze şefei opoziţiei de dreapta, conservatoarea Erna Solberg, sarcina de a forma un nou guvern.

Acesta îi va regrupa pe conservatori şi pe populiştii din Partidul Progresului (FrP), care susţine o politică restrictivă a imigraţiei şi reduceri fiscale masive.

Minoritară în Parlamentul norvegian, viitoarea coaliţie de dreapta a format o alianţă mai mult sau mai puţin informală cu două partide de centru dreapta, creştin-democraţii şi liberalii, pentru a trece legile.

Noul guvern îşi va prelua funcţiile miercuri, potrivit media norvegiene.

VEZI ŞI Ne facem de râs din nou. După isprava ţiganilor care au mâncat lebede, iată ce fac unii în Norvegia