Norvegia vrea ca jumătate dintre studenţii săi să studieze în străinătate. Guvernul îşi susţine cu peste un miliard de euro anual îndrăzneţul obiectiv

Norvegia are o strategie revoluţionară în privinţa sistemului universitar, intenţionând ca 50% dintre studenți trebuie să învețe o perioadă în alte țări. Mai mult, guvernul de la Oslo intenţionează să acorde ajutoare financiare pentru ca toți să-și permită să studieze peste hotare.

08 mart. 2021, 11:39
Norvegia vrea ca jumătate dintre studenţii săi să studieze în străinătate. Guvernul îşi susţine cu peste un miliard de euro anual îndrăzneţul obiectiv

Pentru a-şi atinge obiectivul, Norvegia ar trebui să cheltuiască doar cu bursele studenților din străinătate 1,1 miliarde de euro pe an, de la aproximativ 330 de milioane, cât cheltuieşte în prezent. De pe urma noii strategii vor beneficia studenții de la toate specializările, scrie University World News. Tinerii vor putea opta dacă își doresc să treacă prin această experiență sau nu, în timp ce politicienii vor trebui să introducă o excepție în legea deja existentă, ca să le permită studenților să poată și să aibă un job part-time peste hotare, în paralel cu beneficiile de stat pe care le vor primi. Ideea este ca toți tinerii, indiferent de posibilitățile materiale, să poată pleca în afară la cele mai bune universități.

De asemenea, urmează o dezbatere în parlamentul de la Oslo, în cadrul căreia politicienii trebuie să vină cu idei de oportunități pentru ca aceștia să fie încurajați să facă o escapadă academică peste hotare.

Citeşte şi Norvegia reimpune măsuri de izolare în capitala Oslo

În prezent, doar 16% dintre studenții norvegieni aleg o universitate din afară, în condițiile în care ținta era de măcar 20%, atunci când au aderat la Procesul Bologna. Pandemia a stricat și mai mult planurile tinerilor de a călători, fiindcă a însemnat diferite probleme de ordin practic și nici nu au avut suportul necesar. În plus, și costurile au devenit mai mari.

Trebuie să gândim strategic către țările unde studenții noștri vor să studieze și din care țări să atragem noi studenți. În primul rând, vom avea așteptări clare de la universitățile și colegiile noastre. Trebuie să integreze internaționalizarea în toată activitatea lor”, a explicat ministrul cercetării și învățământului superior, Henrik Asheim.

Practic, finanțarea studenților va fi către anumite țări alese, fiindcă în prezent studenții norvegieni merg în special în țările vorbitoare de engleză și acest lucru ar trebui să se schimbe.

Citeşte şi Maşinile electrice au dominat piaţa auto din Norvegia. Vânzările au fost de peste 50% din total