Nostalgiile unui TOVARĂŞ: Egon Krenz, ultimul lider al fostei RDG, regretă VECHIUL SISTEM

Ultimul lider al fostei Germanii de Est, Egon Krenz, apără, într-un rar interviu pentru DPA, vechiul sistem şi respinge capitalismul, considerând că acesta nu reprezintă sfârşitul istoriei.

16 oct. 2014, 19:32
Nostalgiile unui TOVARĂŞ: Egon Krenz, ultimul lider al fostei RDG, regretă VECHIUL SISTEM

Ultimul lider al RDG, Egon Krenz, apără vechiul sistem şi respinge în continuare capitalismul. În pofida demonstraţiilor de stradă masive din Germania de Est din octombrie 1989 şi a semnelor tot mai multe privind prăbuşirea comunismului, ultimul lider al partidului din RDG considera în continuare că este posibilă o reformă a socialismului.

„Am preluat puterea pentru a menţine Republica Democrată Germană ca stat suveran”, a spus Egon Krenz (77 de ani), în interviul pentru DPA.

Krenz nu era însă singurul: liderii vest-germani nu au reuşit nici ei să anticipeze colapsul guvernului est-german, care a survenit câteva săptămâni mai târziu.

Citeşte şi Vladimir PUTIN vrea să reconstruiască ZIDUL BERLINULUI

„Bineînţeles că iluziile întreţinute la acel moment de Mihail Gorbaciov au jucat un rol şi în cazul meu. Am avut încredere în el prea mult timp”, a declarat Krenz în legătură cu ultimul lider al fostei URSS.

„Retrospectiv, Gorbaciov s-a comportat ca şi cum ar fi orchestrat în mod deliberat evenimentele care au dus la disoluţia Uniunii Sovietice. Pur şi simplu, nu pot accepta. Nu este onest”, a spus el.

În interviul realizat la Berlin, Krenz – care acum locuieşte la Dierhagen, pe coasta baltică – a revenit la evenimentele din jurul procesului său şi a pedepsei ulterioare de patru ani de închisoare pentru rolul în moartea est-germanilor care au încercat să fugă în Vest.

Citeşte şi Doar unul doi doi germani din fosta RDG au beneficii de pe urma Reunificării

„Fiecare deces la graniţă era regretabil. Nu este ceva nou. Obişnuiam să spunem acest lucru şi în RDG”, a afirmat el.

„Cu ocazia procesului meu din 1997, am cerut iertare fiecărui cetăţean din RDG care a suferit de pe urma injustiţiei. Însă, din păcate, nu-mi vine în minte niciun stat din lume unde să nu existe injustiţie”, a adăugat Krenz.

„Este de neînţeles a ne comporta astăzi ca şi cum era justiţie (în Germania de Vest), iar în RDG – numai injustiţie, deoarece contravine realităţii”, a mai spus el.

El a afirmat despre liderii RDG că au fost surzi la revoltele în masă din ţară. „Politburo-ul nu a vrut să recunoască adevărata situaţie. Unii au încercat să opună rezistenţă acestei direcţii, însă, din păcate, fără succes”, a adăugat Krenz.

Citeşte şi De necrezut! Germanii sacrifică istoricul Zid al Berlinului de dragul unui proiect imobiliar de lux

„Este clar că nu am reuşit să evaluăm evoluţiile sociale din ţara noastră suficient de realist şi am eşuat în a trage concluziile corecte”, a precizat el.

Krenz a înlăturat partea cea mai rea din vechea gardă şi a introdus măsuri pentru o liberalizare a circulaţiei pentru cetăţenii din RDG, dar nu s-a mai putut opri un proces care era deja în desfăşurare.

La 9 noiembrie, Zidul Berlinului a căzut. Mai puţin de o lună după, Politburo-ul, în frunte cu Krenz, a demisionat.

După 25 de ani, emoţiile sunt încă puternice. La lansarea cărţii sale de memorii la Berlin în această lună, Krenz a fost apostrofat cu strigăte de ‘mincinos’ din public.