Un nou atac cu gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo

Opoziţia kosovară a aruncat cu gaze lacrimogene în sala de şedinţe a Parlamentului, în timp ce aleşii încercau să desemneze viitorul preşedinte al ţării. Această acţiune face parte dintr-un protest de lungă durată faţă de acordarea unor drepturi suplimentare minorităţii sârbe.

RomaniaTV.net
26 feb. 2016, 19:58
Un nou atac cu gaze lacrimogene în Parlamentul din Kosovo

La patru ore după începerea sesiunii de alegere a noului preşedinte al ţării, deputaţii de opoziţie au aruncat trei grenade lacrimogene. Preşedintele Parlamentului a evacuat 11 deputaţi şi a avertizat că legislativul va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri anticipate, cu doi ani mai devreme decât scrutinul programat, dacă nu reuşesc să ducă la capăt procedura de alegere a preşedintelui Kosovo.

În faţa Parlamentului, forţele de ordine, sprijinite de tunuri cu apă, au încercat să ţină la distanţă protestatarii strânşi în faţa sediului legislativului.

Manifestanţii strânşi în piaţă de formaţiunile de opoziţie au cerut amânarea votului, pentru că actualul ministru de externe Hashim Thaci, favorit pentru funcţia de preşedinte, a negociat acordul cu Belgradul, ce oferă drepturi suplimentare minorităţii sârbe din Kosovo. 

În ciuda incidentului, Parlamentul din Kosovo l-a desemnat pe ministrul de externe Hashim Thaci în funcţia de preşedinte al ţării, transmite news.ro.

În ultimele patru luni, partidele din opoziţie au protestat în mod intermitent faţă de un acord sprijinit de UE pentru acordarea unor drepturi suplimentare minorităţii sârbe. Membrii opoziţiei au organizat proteste de stradă, au eliberat în mod repetat gaz lacrimogen în Parlament şi chiar au incendiat o clădire guvernamentală luna trecută.  

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, la aproape o decadă de la raidurile NATO care au dus la retragerea forţelor de securitate sârbe, acuzate de uciderea etnicilor albanezi.