Nou scandal la Valea Uzului. Un grup de naționaliști au montat cruci de lemn pe locul celor demolate: ”Am demonstrat Împreună că identitatea națională nu se poate șterge”

La nici o lună după ce Primăria Dărmănești a demolat crucile de beton din cimitirul Valea Uzului, după ce instanța a decis că au fost puse ilegal, sâmbătă, simpatizații unor asociații neo-legionare au intrat în cimitir și au pus 150 de cruci de lemn în același loc. Potrivit presei maghiare, totul s-a desfășurat în prezența Poliției și Jandarmeriei care nu a intervenit.
Filip Stan
09 iul. 2023, 22:19
Nou scandal la Valea Uzului. Un grup de naționaliști au montat cruci de lemn pe locul celor demolate: ”Am demonstrat Împreună că identitatea națională nu se poate șterge”

Parcela românească din cimitir, amenajată în anul 2019 de Primăria Dărmăneşti, a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei, iar crucile din beton înlăturate la sfârșitul lunii trecute. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a arătat revoltat de acțiunea asociațiilor românești, spunând că pe locul unde au fost amplasate crucile de lemn sunt înmormântați soldați maghiari. El a promite că și crucile de lemn din Valea Uzului vor fi scoase.

150 de cruci de lemn au fost amplasate în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii şi simpatizanţii asociaţiilor Calea Neamului, Frăţia Ortodoxă şi ai altor organizaţii, potrivit Hotnews.

„Am demonstrat Împreună că identitatea națională nu se poate șterge, am arătat asta având in fruntea noastră preoți în frunte cu Părintele Hariton Negrea, Starețul Mănăstirii Petru Vodă, ctitorita de Sfântul Mărturisitor Justin Pârvu, precum și cu Părintele Amfilohie Brânză, ce ține straja pe Linia de Fier a Moldovei care nu a putut fi cucerit niciodată”, a scris pe Facebook Mihai Târnoveanu, de la Calea Neamului care a postat și imagini de la fața locului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, sâmbătă, că amplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului constituie infracţiune, susţinând că acestea au fost puse, fără niciun aviz, în locul unde sunt înmormântaţi soldaţii maghiari.

Citește și: VIDEO Mobilizare a salvamontiștilor din cauza unui bărbat beat criță: ”Alcoolul în vârf de munte, confuzie și accidente”

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, sâmbătă, că amplasarea crucilor pentru eroii români în cimitirul de la Valea Uzului constituie infracţiune, susţinând că acestea au fost puse, fără niciun aviz, în locul unde sunt înmormântaţi soldaţii maghiari.

Într-o intervenţie live, pe Facebook, de la Valea Uzulului, Borboly a spus că Cimitirul Internaţional al Eroilor „a fost transformat într-un şantier, în mod ilegal”, fără acordul proprietarului şi fără acordul statelor care au soldaţi înmormântaţi acolo.

„E ceva incredibil ce am văzut acolo, cu utilaje grele s-au forat gropi adânci, jos. Şi dacă acolo este un soldat? Şi, da, este. Deci, unde s-a forat, acolo este batalionul de la Munkacs înmormântat. Deci, utilaje grele cu care s-a forat un metru, nu ştiu cât. Ce s-a întâmplat cu acei oameni care sunt acolo înmormântaţi? Şi toate aceste acţiuni ilegale, infracţiuni. Codul penal, la articolul 352, alineatul unu, spune foarte clar: degradarea unei astfel de locaţii se pedepseşte cu închisoare”, a declarat Borboly.

Acesta a spus că nu a crezut că cei care au amplasat crucile vor fi lăsaţi să facă acest lucru, invocând că s-a ajuns la o înţelegere în 30 iunie, între Ministerul Apărării Naţionale, Oficiul Naţional Cultul Eroilor, Consiliile Judeţene Harghita şi Bacău şi Primăriile Dărmăneşti (Bacău) şi Sânmartin (Harghita), în care „s-a stabilit că fiecare naţiune care are aici morţi, inclusiv cea română, Armata Română trebuie să aibă un loc unde se depune o coroană, să aprindă o lumânare„ şi că toate acţiunile se vor face în comun.

Preşedintele CJ Harghita a mai spus că s-a dus la Valea Uzului, împreună cu soţia, şi le-a mulţumit jandarmilor că l-au protejat, susţinând că ar fi fost huiduit şi înjurat de cei prezenţi acolo.

În 29 iunie, șeful Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

Citește și: Lacrimi multe şi durere fără margini după moartea lui Paul, tânărul de 23 de ani care a ars de viu, pe câmp

La sfârșitul lunii iunie, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile ridicate acolo pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

Tribunalul Bacău a anulat, printr-o hotărâre pronunţată în 2022, autorizaţia de construire a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, emisă de Primăria Dărmăneşti, şi a dispus desfiinţarea lucrărilor, decizie care a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Bacău, în data de 10 februarie.

Cimitirul Valea Uzului a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au amplasat mai multe cruci de beton în cimitirul pe care și-l disputau cu Harghita. De ziua Eroilor, locul a fost scena unor tensiuni. Maghiarii au făcut lanț uman și s-au rugat în fața gardului, românii au rupt poarta cimitirului și au făcut slujbă peste morminte. Cei mai nervoși au fost românii care s-au imbrâncit cu jandarmii, au dat cu steagurile în maghiari și i-au trimis la Budapesta.

Totul a început la jumătatea lunii mai 2019, când Primăria Dărmănești a ridicat zeci de cruci pentru eroii români. Acestea au fost ulterior acoperite cu saci negri de câțiva cetățeni maghiari. După aceste incidente, în 3 iunie, Consiliul Județean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Mai multe asociații de români au anunțat pentru 6 iunie, Ziua pomenirii eroilor români, intenția de a merge în acest cimitir pentru a comemora soldații români. După acest anunț, senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat, în aceeași zi, că membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna vor organiza un protest „paşnic” la cimitir, deoarece nu sunt de acord „ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo”.

Citește și: Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului. I-a lăsat perplecși pe experți: s-a găsit o ”lume nouă ascunsă” în adâncuri

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'