Nouă avioane aduse la sol în urma unor ameninţări cu bombă

Nouă avioane au fost forţate joi să facă schimbări de urgenţă în rutele lor în spaţiul aerian din Chile, Argentina şi Peru din cauza unor ameninţări cu bombă despre care a fost informată Autoritatea aviaţiei civile din Chile (DGAC), a declarat jurnaliştilor directorul său general, Victor Villalobos Collao.

RomaniaTV.net
17 aug. 2018, 05:04
Nouă avioane aduse la sol în urma unor ameninţări cu bombă

Cel puţin două dintre avioane erau operate de LATAM Airlines şi trei de Sky, ambele din Chile, au confirmat companiile.

Potrivit oficialului chilian, 11 ameninţări au fost făcute în total joi, dintre care două au fost „fictive” şi nouă au avut legătură cu zborurile existente.

Toate avioanele au fost declarate ca fiind fără explozivi şi cel puţin unul a primit undă verde pentru a-şi relua zborul, a spus el.

Collao a mai precizat că avertismentele cu privire la bombe la bordul navelor au fost făcute la birourile LATAM, iar autoritatea aviaţiei civile şi poliţia încearcă acum să dea de urma originii lor.

”Întotdeauna avem o valiză sau două abandonate, asta e normal”, a declarat el jurnaliştilor într-un briefing pe aeroportul din Santiago. „Dar acesta este un caz cu totul excepţional”.

Pentru patru dintre zboruri, Santiago, capitala Chile, era fie punctul de plecare, fie destinaţia.

Un zbor, Sky 162, a decolat de pe aeroportul Arturo Merino Benitez din Santiago şi se îndrepta către oraşul Antofagasta spre nord, când i s-a cerut să se întoarcă la Santiago.

Cursa LATAM 2369, care venea de la Lima, capitala Peru, şi se îndrepta spre Santiago, a fost obligată să aterizeze în oraşul peruan Pisco, a declarat DGAC. Ministerul Transporturilor din Peru a informat într-o declaraţie pe Twitter că nimeni nu a fost rănit şi o echipă de experţi în dezactivarea explozivilor a fost notificată.

Un alt zbor Sky, 524, a decolat din oraşul argentinian Mendoza, conform programului zborurilor. Acesta a efectuat o aterizare de urgenţă în Santiago înainte de a se îndrepta spre Rosario în Argentina, a declarat DGAC.

Sky a spus că un alt avion al său, Flight 166, a fost oprit de la decolare din cauza unei ameninţări cu bombă.

Cursa LATAM 800, care conform programelor de zbor a plecat din Auckland, Noua Zeelandă, a făcut o aterizare de urgenţă la destinaţia sa în Santiago. Aparatul este în continuare verificat, a precizat DGAC.

Collao a spus că alte zboruri au fost verificate în Iquique, un alt oraş din nordul Chile, în Antofagasta şi Mendoza, fără a da mai multe detalii.

LATAM a confirmat că cel puţin două dintre avioanele sale au fost afectate. „Pasagerii afectaţi vor fi transferaţi de LATAM pe alte zboruri”, a spus el. „Autorităţile nu găsit până în acest moment dovezi care ar putea pune pasagerii în pericol”, mai spune compania.

Poliţia din Chile nu a răspuns solicitării de a comenta situaţia, scrie Reuters.