Nouă bancnotă de 100 de ruble, lansată de Banca Centrală a Rusiei. Motivul pentru care nu a ajuns în portofelele oamenilor

Noua bancnotă de 100 de ruble a fost prezentată joi de Banca Centrală a Rusiei, însă nu va ajunge prea curând în portofelele ruşilor. Banii nu sunt recunoscuţi de bancomate, iar companiile occidentale care produc ATM-urile au părăsit piaţa din Rusia, pe fondul sancţiunilor aplicate din cauza războiului din Ucraina.

02 iul. 2022, 23:41
Nouă bancnotă de 100 de ruble, lansată de Banca Centrală a Rusiei. Motivul pentru care nu a ajuns în portofelele oamenilor

Bancherii avertizează că ar putea dura câţiva ani până când noua bancnotă de 100 de ruble va fi introdusă în circulaţie prin reţelele de bancomate, scrie publicaţia economică Kommersant.

Pe 30 iunie, vicepreședintele Băncii Centrale, Serghei Belov, a anunțat introducerea în circulație în Rusia a unei noi bancnote cu o valoare de 100 de ruble. Specialiştii în piaţa financiară au precizat pentru Kommersant că ruşii nu vor vedea prea curând aceşti bani în circulaţie din considerente tehnice.

Băncile trebuie să configureze bancomatele, în aşa fel încât echipamentele de numerar să poată recunoaşte noile bancnote. Acest lucru nu va fi uşor de realizat, având în vedere că NCR și Diebold Nixdorf, principalii producători occidentali de bancomate, au părăsit piaţa din Rusia.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Se dau lupte crunte, Putin este pe cale să câştige ultimul bastion al lui Zelenski

Asociația Băncilor din Rusia (ADB) a avertizat Banca Centrală despre aceste probleme încă din primăvară. Reprezentanţii organizaţiei au semnalat faptul că peste 60% din bancomate sunt NCR și Diebold Nixdorf, iar toate casele de marcat sunt importate.

Din acest motiv, ADB a cerut amânarea introducerii în circulație a noilor bancnote timp de șase luni.

„Odată cu plecarea furnizorilor, orice actualizare a software-ului validatoarelor din modulele de reciclare / acceptare a banilor din bancomate, precum și a caselor de marcat, a terminalelor, a devenit imposibilă, ceea ce duce la imposibilitatea de a adăuga / schimba șabloanele pentru bancnote atât pentru cupiuri noi, cât și pentru un nou eșantion”, se arată în scrisoare.

La momentul lansării noii bancnote, vicepreședintele Băncii Centrale a Rusiei a precizat că aceşti bani vor apărea în cantități notabile în circulație, după ce echipamentele necesare ale băncilor vor fi adaptate. Serghei Belov a apreciat că întreg procesul ar putea dura şase luni sau un an, iar deocamdată bancnotele vor merge la furnizorii de echipamente.

Reprezentanţii Sberbank sunt încrezători că, până la punerea în circulație a noilor bancnote, rețeaua de bancomate, care include peste 70.000 de dispozitive, va fi pregătită pentru operațiuni cu acestea.

Citeşte şi: Vladimir Putin face pregătiri pentru un război prelungit în Ucraina. Economia Rusiei, mobilizată pentru a aproviziona armata