Noua Casă 2023. Ce salariu trebuie să ai pentru a-ţi putea lua o casă în rate până la adânci bătrâneţi

În acest an, este nevoie de salarii mai mari pentru credite garantate de stat. Rata ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare.

03 mart. 2023, 11:48
Noua Casă 2023. Ce salariu trebuie să ai pentru a-ţi putea lua o casă în rate până la adânci bătrâneţi

Noua Casă 2023. Cel puțin 5.200 de lei trebuie să câștige lunar românii care vor să ia anul acesta un credit Noua Casă în valoare de 70 de mii de euro. În urmă cu doi ani, pragul era cu 1.500 de lei mai mic, însă ratele sunt acum și cu 50% mai mari față de 2020, iar dobânzile, cel puțin pentru Noua Casă, vor continua să crească.

Să luăm cazul unui împrumut prin programul Noua Casă de 70 de mii de euro, pe 30 de ani. Dacă în 2020, erau acceptați românii cu venitul minim de 3.700 de lei, acum trebuie să câștige cu peste 1.500 de lei în plus.

Programul „Noua Casă” ar putea deveni de domeniul trecutului. Banca Națională recomandă Guvernului să-l întrerupă

Noua Casă 2023. Avansul rămâne de 5%, asta înseamnă că cei care se împrumută prin Noua Casă trebuie să vină cu 3 mii 500 de euro. Din cauza dobânzilor care au crescut, rata pentru o locuință de 70.000 de euro este cu 700 de lei mai mare decât în urmă cu 2 ani.

Fiind legate de IRCC, indice care va crește din nou în aprilie, și ratelor românilor care au luat credite prin Noua Casă vor crește din nou.

Pot apela la acest program și cei care vor o locuință mai scumpă, de până la 140.000 de euro, dar deja vorbim de români care câștigă peste medie. Venitul minim necesar pentru astfel de credite este 9.400 de lei, iar rata e acum cu 2 mii de lei mai mare decât acum 2 ani.

În ambele cazuri, rata ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare. Cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

Noua Casă 2023. Cum pot obține românii finanțare pentru achiziționarea unei locuințe

Noua Casă 2023. Potrivit informațiilor directorului Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, trei din patru locuințe au fost achiziționate prin acest program, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei disponibil pentru 2023. ”De 20 de ani, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a fost singura instituție financiară dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cea care are singura continuitate de fond de garantare pentru IMM-uri și, bineînțeles, programul pentru persoane fizice «Prima casă», actualul «Noua casă», cu o istorie de peste 15 ani.