Noua impozitare a contractelor part-time intră în vigoare începând cu 1 August

Noua impozitare a contractelor part-time trebuie aplicată începând cu 1 August, ceea ce înseamnă că va fi introdusă plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte.

RomaniaTV.net
01 aug. 2017, 08:16
Noua impozitare a contractelor part-time intră în vigoare începând cu 1 August

Ordonanța care schimbă impozitarea contractelor part-time a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și trebuie aplicată de la 1 august. Forma finală aprobată de Executiv relevă faptul că statul a renunțat la ideea de a cere o declarație pe propria răspundere persoanelor care realizează în aceeași lună venituri din salarii în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, gândindu-se acum la o altă procedură, care va fi stabilită de Ministerul Finanțelor. 

Potrivit profit.ro, numărul contractelor de muncă active a crescut de la începutul anului cu peste 171.000, de la 6,224 milioane în ianuarie la 6,395 milioane la 24 iulie anul acesta. Raportat la iulie anul trecut, a urcat cu 151.000 (2,4%).

Contractele cu normă întreagă au urcat cu 1,8%, de la 5,14 milioane în iulie anul trecut la 5,234 milioane în aceeași lună a acestui an. La începutul anului, numărul lor se situa la 5,094 milioane. Normele parțiale au avansat în ultimele 12 luni cu 5,3%, de la 1,103 milioane la 1,161 milioane. În ianuarie, numărul de contracte part-time se situa la 1,13 milioane.

Comparativ cu datele din iulie anul trecut, sunt constatate, însă, creșteri mai rapide pentru contractele pe perioadă determinată raportat la cele cu perioadă nedeterminată, dar și pentru cele cu timp parțial comparativ cu cele cu normă întreagă, acestea din urmă fiind vizate de la 1 august de măsuri ale Guvernului care ar trebui să descurajeze utilizarea lor de către angajatori.