Ungaria construiește cel mai mare pod peste Dunăre! Imagini cu lucrările celei mai spectaculoase construcții realizate de Duna Aszfalt

Zidul de protecție la stâlpul cu numărul 5 al podului de peste Dunăre Kalocsa-Paks, construit de compania Duna Aszfalt, a fost ridicat și se toarnă betonul subacvatic. În același timp, structura podului din zona inundabilă din stânga se află deja în fazele de excavare.

25 dec. 2023, 09:00

Noul pod peste Dunăre din Ungaria este construit în zona Kalocsa și Paks de către Duna Aszfalt Zrt. Lucrările finanțate de Agenția de Dezvoltare a Infrastructurii Naționale au început din primăvara anului 2021, iar la începutul lunii februarie 2022, iar placa de oțel legată de stâlpul 5 al podului a fost deja ridicată cu succes. La construcția  acestui pod Duna Aszfalt Zrt lucrează împreună cu Hídepító Zrt în calitate de firmă subcontractantă.

Citește și Lucrările la secțiunea de vest a autostrăzii M44 din Ungaria au înregistrat progrese semnificative! Hódút Építő Kft, parte a grupului Duna Group, a ridicat în doar trei nopți grinzile podului de peste linia ferată Budapesta – Szeged

Insulele artificiale ușurează munca în jurul stâlpilor

Pentru realizarea acestui proiect, înainte ca muncitorii să înceapă lucrările propriu-zise a fost o întreagă desfășurare de forțe pe șantier. După pregătirea obișnuită a șantierului au fost construite drumuri organizatorice și zone de asamblare care fac legătura cu terasamentul de protecție împotriva inundațiilor.

Mai mult, pentru ca lucrările să se desfășoare în condiții optime au fost create insule artificiale temporare în jurul digurilor și a fost ridicat un pod temporar cu structură de oțel. De asemenea, au fost construite poduri de șlep, care oferă acces la digurile de albie.

La cel de-al cincilea stâlp, betonul subacvatic este deja încorporat

Reprezentanții Duna Group spun că în timpul lucrărilor de forare a piloților au fost bătuți 1.400 de metri de palplanși și 6.200 de metri pătrați de palplanșe în câmpia inundabilă și albia râului. De asemenea, structurile ascendente ale suporturilor 2 si 3 de pe malul stâng, și structura din beton armat a grinzii de prindere a pilonilor suportului 9 de pe malul drept, au fost realizate cu montarea a 1.800 metri cubi de beton.

”Recent au fost finalizate lucrările de forare a piloților pentru al 5-lea stâlp al podului de albie, după care elementul de oțel al peretelui de strajă a putut fi ridicat pe 10 februarie”, au transmis reprezentanții Duna Group.

În prezent, sunt în derulare lucrările la piloții pentru al 6-lea suport și montarea a 1100 de metri cubi de beton subacvatic planificate pentru al 5-lea suport.

Producția structurii de oțel a podului din lunca stângă a fost finalizată la uzina din Polonia

De la începutul lucrărilor la podul de peste Dunăre din Ungaria producția elementelor din oțel folosite la construcția acestuia fost realizată la uzina de producție a Grupului Duna din Polonia.

”Producția structurii de oțel a podului de luncă inundabilă pe malul stâng a fost acum finalizată, ea este urmată de producția de oțel la podul de pat și podul de luncă inundabilă pe malul drept. Proiectele celor două elemente vor rula în paralel”, spun cei de la uzina din Polonia.

Pe parcursul implementării întregului proiect vor fi fabricate și instalate aproximativ 6.500 de tone de noi structuri din oțel.

Conform proiectului, asamblarea la fața locului a structurii podului din lunca inundabilă pe malul stâng este finalizată în aproape 50%, structura sudată a trecut deja cu succes prin 6 faze de lucru. Totodată, structura podului avansează în etape și acoperă deja aproximativ 220 de metri  chiar înainte de a ajunge la locația planificată între primul cap de pod și a patra culee.

La începutul anului 2022 a început construcția substructurilor podului de luncă inundabilă pe malul drept, care este urmată de alte trei elemente ale proiectului care vor fi realizate în paralel și anume:

  • instalarea la fața locului a structurii podului din lunca inundabilă pe malul drept;
  • construcția suprastructurii podului de pat folosind tehnologie de asamblare de ultimă generație;
  • construcția de structuri de control al râului.

Articol susținut de Duna Group.Citește și Al doilea tronson din Autostrada A0 va fi deschis înainte de Crăciun. Va lega mai multe drumuri naționale din sudul Bucureștiului