Noua lege a pensiilor aduce disensiuni în Coaliţie: „PSD se opune creșterii vârstei de pensionare”

După Marius Budăi, un alt greu din PSD anunţă că se opune majorării vârstei de pesnionare, asumate de USR prin PNRR. "Scopul nostru, și aici PSD nu s-a abătut nicio clipă de la acest obiectiv, este să sprijinim și să protejăm în continuare românii", spune Paul Stănescu.

14 mart. 2023, 11:43
Noua lege a pensiilor aduce disensiuni în Coaliţie: „PSD se opune creșterii vârstei de pensionare”

„PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură.

Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja. În plus, vom face eforturile necesare ca să-i convingem și pe partenerii de coaliție de faptul că echitatea se susține doar cu astfel de politici care sunt în favoarea salariaților.

Pensii 2023. Comisia Europeană cere impozitarea pensiilor. Măsura s-ar putea aplica din iunie, termen limită pentru noua lege

În acest moment, coaliția de guvernare nu trebuie să se preocupe în vreun fel de creșterea vârstei de pensionare. Scopul nostru, și aici PSD nu s-a abătut nicio clipă de la acest obiectiv, este să sprijinim și să protejăm în continuare românii. Deci, trebuie să închidem astfel de teme false și să ne concentrăm pe prioritățile legislative pe care le-am anunțat.”,  anunţat secretarul General al PSD, Paul Stănescu, pe pagina de Facebook

Românii, puși la zid de Comisia Europeană. Vârsta înaintată până la care trebuie să muncească

Autoritățile de la București s-au angajat să prevadă în noua lege a pensiilor „o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani”.  Proiectul de act normativ aparține PNL și prevede facilități pentru salariații care vor decide să muncească până la o vârstă înaintată.

„Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în document.

Dacă persoanele de la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.

O altă prevedere se referă la majorarea vârstei de pensionare a femeilor, care va fi de 63 de ani până în anul 2030.

De asemenea, bugetarii nu vor mai putea cumula pensiile cu salariul, cu unele excepții.

Totodată, în PNRR mai există prevederea prin care trebuie redus accesul la pensionarea anticipată, astfel că vor fi reduse facilitățile, însă va fi păstrată cea potrivit căreia dacă se lucrează 8 ani peste stagiul de cotizare de 35 de ani,  se poate ieși la pensie anticipat.

Pensii 2023. Vârsta de pensionare se majorează. Românii vor sta cu nepoţii după 70 de ani
O veste bună vizează calcularea pensiei minime în funcție de salariul minim pe economie, acest lucru fiind benefic deoarece pensia minimă este în prezent de 1.200 de lei net, în timp ce salariul minim pe economie se situează la 1.860 de lei net.

Circa un milion de persoane primesc pensie lunară minimă. Termenul limită pentru realizarea acestor modicitări este sfârșitul trimestrului I 2023, altfel banii europeni nu vor mai putea fi accesați. Este vorba despre un jalon prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În ultimele săptămâni au loc proteste de amploare în Franța din cauza creșterii vârstei de pensionare la 64 de ani, în timp ce românilor li se cere să muncească până la 70 de ani.