Pensii 2023. Vârsta de pensionare se majorează. Românii vor sta cu nepoţii după 70 de ani

Românii sunt încurajați să lucreze până la 70 de ani. Noua lege a pensiilor impusă de Bruxelles şi asumată prin PNRR vine cu modificări semnificative legate de pensii.

14 mart. 2023, 09:21
Pensii 2023. Vârsta de pensionare se majorează. Românii vor sta cu nepoţii după 70 de ani

Pensii 2023. În timp ce creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani provoacă lupte de stradă în Franța, angajații din România vor fi încurajați să lucreze până la 70 de ani. Aceasta este doar una dintre prevederile noii legi a pensiilor, impusă de Bruxelles pentru accesarea miliardelor europene din PNRR. Este vorba despre un jalon prevăzut în planul național de redresare și reziliență (PNRR).

Țara noastră s-a angajat ca în România să existe „o vârstă facultativă de pensionare, iar aceasta să fie vârsta de 70 de ani”. Acesta este un proiect de lege al PNL în care vor exista facilități pentru cei care rămân mai mult în activitate.

Pensii 2023. Comisia Europeană cere impozitarea pensiilor. Măsura s-ar putea aplica din iunie, termen limită pentru noua lege
O altă prevedere este creșterea vârstei de pensionare pentru femei. Aceasta ar urma să ajungă la 63 de ani până în 2030, iar acest lucru înseamnă o creștere a vârstei de pensionare pentru femei cu un an și jumătate. Sunt, de asemenea, reglementări care spun că țara noastră ar trebui să reducă facilitățile privind pensionare anticipată. Asta înseamnă că, deși vor fi păstrate acele facilități care spun că dacă ai un stagiu de cotizare de 35 de ani și lucrezi opt ani peste acest stadiu ai putea să ieși la pensie anticipat. În PNRR, mai există această prevedere prin care România trebuie să reducă accesul la pensionarea anticipată.

Sunt, de asemenea, reglementări care vizează și pensia minimă. Pensia minimă ar urma să fie calculată în funcție de salariul minim pe economie. În prezent, pensia minimă este 1.200 lei, iar salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1.860 lei. Aproximativ 1.000.000 de români primesc această pensie minimă lună de lună.

Țara noastră trebuie să adopte toate aceste modificări și nu numai, până la finalul trimestrului unu al acestui an. În caz contrar, România riscă să piardă bani din PNRR.

Proiectul de lege care permite munca până la 70 de ani, dar interzice pentru bugetari, cu excepții, cumulul pensiilor cu salariul poate fi consultat AICI.

Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare. Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Pensii 2023, ce şi-a asumat România în PNRR. Apare o nouă formulă de calcul, se recalculează totul. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Pensii 2023. Scandalul legat de creşterea vârstei de pensionare ajunge şi în România. Ce trebuie să ştie toţi angajaţii

Creșterea vârstei de pensionare, care afectează multe țări europene, se poate aplica şi pentru angajaţii din România. Iată care sunt cerințele Comisiei Europene pentru accesarea fondurilor din PNRR. Scandalul provocat de creșterea vârstei de pensionare, care afectează multe țări europene, ajunge și în România.

Angajații din țara noastră vor primi stimulente pentru a lucra până la 70 de ani. Aceasta este doar una dintre prevederile noii legi a pensiilor cerută de Bruxelles pentru accesarea miliardelor europene din PNRR. „Cei care au dreptul să iasă la pensie, să iasă la pensie, să fie locuri mai multe de muncă pentru tineri, să nu mai plece în străinătate. Și atunci cred că s-ar face un echilibru. Așa, dacă se lucrează până la 70 de ani vă dați seama că nici măcar n-ai timp”, spune o femeie, potrivit Antena 3.