Noua lege a pensiilor se va aplica din 2023. Veşti proaste pentru pensionari

Noua lege a pensiilor se va aplica din 2023, potrivit ordonanţei de urgenţă publicată joi seară de Guvern. Totodată, actul normativ stabilește atât amânarea majorării programate pentru acest an a punctului de pensie, cât și modificarea modului în care se face majorarea acestuia.

19 feb. 2021, 11:06
Noua lege a pensiilor se va aplica din 2023. Veşti proaste pentru pensionari

Noua lege a pensiilor urma să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021, însă a fost amânată până în 2023, potrivit ordonanţei de urgenţă de joi seară. Pe lângă această schimbare, actul normativ mai stabilește și amânarea majorării punctului de pensie, care era programată în acest an.

Noua lege a pensiilor se va aplica din 2023. Ce se întâmplă cu majorarea punctului de pensie

Momentul în care Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare a fost amânat, potrivit OUG 8/2021, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, până la data de 1 septembrie 2023. Legea apărută în 2019 ar fi trebuit să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice (Legea 263/2010) urma să fie abrogată, potrivit avocatnet.ro. 

De asemenea, actul normativ stabilește atât amânarea majorării programate pentru acest an a punctului de pensie, cât și modificarea modului în care se face majorarea acestuia.

Citeşte şi PNL vrea să schimbe Legea pensiilor. Liberalii vor să elimine o categorie de pensii – surse

Principalele măsuri conținute de noul cadru legal al pensiilor publice

1. Cum se va face următoarea majorare a punctului de pensie. Mai exact, ordonanța stabilește că următoarea majorare a punctului de pensie va avea loc în 2022, nu în septembrie 2021, așa cum prevedea până acum viitoarea Lege a pensiilor, când valoarea acestuia ar fi trebuit să ajungă la 1.875 de lei. Apoi, ordonanța prevede că, de anul viitor, valoarea punctului de pensie „se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”. În plus, majorarea și data de acordare vor fi stabilite anual prin legea bugetului de stat.

2. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.

Citeşte şi LEGEA PENSIILOR. Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: „Din septembrie anul viitor…” VIDEO

3. Altă noutate stabilită este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată – cea care acum este cu penalizări.

5. Cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă. Potrivit noii legi a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia. Față de prevederile actualei legi a pensiilor (un cumul aproape nerestrictiv al pensiei cu alte venituri), viitoarea lege a pensiilor stabilește o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu cotribuții de asigurări sociale.

6. Perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv contribuția la pensii nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare. În noua lege a pensiilor se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie. Astfel, angajații vor trebui să devină mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie datorate pentru veniturile lor.

7. Pensia minimă va avea un cuantum variabil, raportat la salariul minim și anii de cotizare. După cum stabilește noua lege a pensiilor, de la intrarea ei în vigoare, întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba. Concret, pensia minimă se va acorda diferențiat, în funcție de salariul minim brut și anii de cotizație ai solicitantului.

8. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă de ceva vreme plățile se pot face în urmă pentru șase ani, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permanentă, nu temporară.