Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA. ”Se caută și o soluție pe termen lung”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat joi că Executivul ar putea prelungi plafonarea polițelor RCA până la finalul anului 2023. Prin această măsură autoritățile vor să evite creșterea prețurilor acestor polițe pe final de an, când e cererea foarte mare.

28 sept. 2023, 17:14
Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA. ”Se caută și o soluție pe termen lung”
Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA

Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA. Mihai Constantinescu a subliniat că în ședința de joi a Guvernului a existat pe ordinea de zi  în prima lectură, un proiect pentru prelungirea până la finalul acestui an a polițelor RCA.

Citește și Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins. Recomandările Fondului de Garantare: „Poliţele rămân în vigoare, asiguraţii au trei opţiuni de despăgubire”

Vești bune pentru șoferi! Guvernul pregătește o nouă măsură pentru prețul polițelor RCA

„Se caută și o soluție pe termen lung care se ducă la reglementarea atât de necesară a acestei piețe de asigurări”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Vă reamintim că în luna aprilie, Guvernul a adoptat plafonarea preţului la poliţele RCA pentru șase luni. La acea dată premierul Nicolae Ciucă spunea că va condiţiona plafonarea de elaborarea, în 6 luni, a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor derapaje pe piaţa asigurărilor.

Cine sunt șoferii care beneficiază de cele mai ieftine polițe RCA de pe piață

Ieșirea de pe piață a Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România până de curând, care a venit la circa un an și jumătate după falimentul City Insurance, a zguduit puternic piața asigurărilor RCA din România. Tarifele au crescut în ciuda deciziei guvernanților de la plafona prețurile.

Prețul polițelor de asigurare obligatorie RCA a suferit fluctuații semnificative, pe fondul celor mai recente ieșiri de pe piață ale societăților care erau lideri pe acest segment – City Insurance, apoi Euroins. Pentru a opri creșterile tarifelor RCA, autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui martie 2023. Totuși, la acest moment, față de sfârșitul lunii anterioare, s-au înregistrat creșteri pe aproape o treime din segmente, iar pe restul au scăzut, dar unele cu doar câțiva lei, scrie Gândul.

Prețul RCA este compus din mai mult elemente, inclusiv orașul de domiciliu, dar vârsta șoferului și capacitatea cilindrică sunt de bază. În plus, prețul RCA pe care un șofer îl plătește depinde de încadrarea într-o clasă a sistemului Bonus-Malus, care pornește de la clasa B/M B8, cea mai mare existentă, unde coeficientul aplicat asupra primei de asigurare este de 50%, în timp de pentru clasa clasa B/M M8, cea mai gravă, se acordă o penalizare de 80%.

Conform datelor din piață obținute de Gândul, dintre cele 35 de categorii de vârstă și motorizare, 13 au întregistrat creșteri, iar 22, scăderi ale celui mai mic preț existent pe piață. Datele reprezintă cel mai bun preț la care s-a vândut efectiv RCA în luna februarie, respectiv martie.

În prezent, niciun român nu mai plătește mai puțin de 900 de lei pentru o asigurare auto obligatorie pe un an, conform calculelor Gândul, făcute pe baza prețurilor de vânzare în piață, pentru clasa 0 Bonus-Malus. Este vorba de cele mai ieftine tarife propuse de asigurători, cele care sunt alese preponderent, pe toate segmentele de vârstă a șoferilor și capacitate cilindrică a autovehiculelor, la sfârșitul lunii martie, când Euroins a rămas fără autorizație.

Cea mai iefitină poliță vândută pe piață a fost de 921 de lei, pentru un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, cu o mașină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 și 1,4 litri. Aceasta scăzuse de la 931 de lei la finalul lunii februarie.

Cele mai multe și consistente creșteri de prețuri sunt la mașinile cu capacitate de până în 1,2 litri și între 1,2 și 1,4 litri, dar și la mașinile mai puternice și șoferi mai tineri.

Potrivit datelor analizate de Gândul, o creștere consistentă a prețului minim este la categoria de vârstă 41 – 50 de ani, pentru mașinile cu motor sub 1,2 litri, care a ajuns la 1.042 de lei, de la 883 de lei.

Cea mai scumpă poliță este, previzibil, la categroia de vârstă sub 30 de ani, pentru mașini cu peste 2,5 litri. Aceasta a ajuns la 2.652 de lei, la finalul lui martie, față de 2.326 de lei, cu o lună înainte.

Citește și Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori