Nouă sfinţi români au fost introduşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Ruse

Publicat: Vineri, 09 Martie 2018 15:54 // Actualizat: Vineri, 09 Martie 2018 15:54 // Sursa: romaniatv.net

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat miercuri propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, presedintele Departamentului pentru Relatii Bisericesti Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere in calendarul local a unor sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana in perioada 1950-2017, informeaza basilica.ro.

Referatul nr. 8 aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 7 martie menţionează numele celor nouă sfinţi români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse şi care vor fi incluşi începând cu noua ediţie a calendarului ortodox local:

  • Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie); 
  • Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie);
  • Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie); 
  • Sfântul Ierarh Simeon Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai); 
  • Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie); 
  • Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7/20 august); 
  • Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (16/29 august); 
  • Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti (27 septembrie/10 octombrie); 
  • Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).


În calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinţi străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor şi cuvioşilor români cu viaţă sfântă.

Patriarhul Daniel a transmis, în data de 24 martie 2017, o scrisoare tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori prin care aducea la cunoştinţă canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 şi propunea introducerea unora dintre aceştia în calendarele locale.

Biserica Poloniei a fost prima Biserică Ortodoxă Autocefală care a răspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Române de a introduce sfinţi români în calendarul bisericesc local. În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai 2017, ierarhii polonezi au decis trecerea în calendarul local a peste patruzeci de sfinţi români.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române se regăsesc mai mulţi sfinţi importanţi pentru ortodoxia slavă, iar ultima sfântă rusă a cărei cinstire a fost generalizată în România prin decizie sinodală este Sfânta Cuvioasă Matrona din Moscova. 

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 mar 00:58
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Oare cum ar putea Stii Lumea ca eu am dat la Zapada cand erau Minus 10 Grade Celsius Afara , iar Oamenii stateau in Case , iar acum cand este mai Cald Afara , Oamenii ma Privesc , Ciudat , Critic , ca eu nu sunt la Moda cu Hainele si ca ma Imbrac Saracacios si mai sunt si Racit ! Oare cum se Impaca Vremea , Moda si Spiritul de a fi la Moda cu Toata Lumea ! Daca Haina face pe Om , o alta Varianta este ca Buzunarul face Moda si Fitzele in Public ! Daca Buzunarul e Gol , si Moda este Veche si cu Frigul si in Oase !
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H