Noua „șmecherie” prin care părinții își duc copiii la învățătoarea dorită. Cum fentează unii români legea

Iulian Cristache, liderul EDUPART, spune că a apărut recent o nouă "șmecherie" marca DSP care le permite părinților să-și mute elevii la învățătoarea pe care și-o doresc.

03 oct. 2022, 09:59
Noua „șmecherie” prin care părinții își duc copiii la învățătoarea dorită. Cum fentează unii români legea

Iulian Cristache a explicat cum reușesc unii români să fenteze legea și să-și ducă copiii la învățătoarea pe care și-o doresc.

”Este adevărat că nu te poți pune cu mintea românului atunci când e vorba de fentat legea, adică de furat. În ultima vreme, s-a descoperit o nouă șmecherie, marca DSP. Ei mai lipseau să își aducă „contribuția” la aranjamentele din sistem, în rest… e concurs de ajutor. Nu mă refer la un județ anume, sunt sigur că se practică în mai multe locuri.

Părinții care vor să-și mute copiii la învățătoarea dorită merg la doctorii pe care „îi doare în paișpe” de etica și integritatea profesională și care le eliberează „hârtii”, care „atestă” că elevii sunt afectați psihic și emoțional în colectivul în care se află. Nu spun că nu sunt și situații reale, dar… 95% merg pe fake, adică… pe șpăgi.

Avem și în TR astfel de cadre medicale. Dau „certificate” pe bandă rulantă. Nu știu dacă o fac pentru că iubesc copiii și vor să-i ajute, dar fac mai mult rău decât bine. Doar îndeplinesc niște mofturi ale părinților, nici măcar ale copiilor, și creează poli de influență și statut socio-economic.

Pe baza hârtiei primite se merge la DSP, la nivelul fiecărui județ, acolo unde există o comisie care „certifică” și dă avizul necesar transferului.

Ei, acum e acum! Doctorii din aceste comisii, ca să fie șpaga definită până la capăt, ATENTIE, spun și la CE CLASĂ TREBUIE mutat elevul.

Adică, obligă directorul/directoarea și CA-ul să mute elevul într-o clasă care are deja efectivul maxim de elevi, chiar dacă în UÎ sunt clase cu efectiv sub numărul maxim și unde ar trebui transferat elevul. Chiar dacă se vor supăra SS din ME… și dumnealor PARTICIPĂ, indirect, la acest aranjament!

Cum? Nu vor să limiteze numărul maxim de elevi pentru fiecare formațiune de studiu în aplicația informatică SIIIR. L-am rugat chiar și pe domul ministru Cîmpeanu.

AM ADUS LA CUNOȘTINȚĂ ACESTE ARANJAMENTE, DAR, DIN PĂCATE, NU SE DOREȘTE ELIMINAREA LOR.

Înțeleg că sunt situații excepționale în care regulamentul trebuie încălcat, atunci când vorbim de lipsa de spații sau în UÎ există o singură formațiune de studiu pe nivelul respectiv. Deci, ce mai putem face pentru a intra în normal? Dacă vrem reformă… haideți… să începem cu respectarea legii! Greșesc?”, a declarat Iulian Cristache.

Citește și Deschiderea anului universitar 2022 – 2023. Iohannis, prezent la festivitatea de la Universitatea „Ion Mincu”. Mesajul premierului Ciucă pentru studenţi

Citește și Copil de şase ani dispărut de acasă, găsit mort în albia unui râu în Arad