Noua structură a anului şcolar, publicată în Monitorul Oficial. Elevii vor avea două vacanţe de Paşti

Noua structură a anului şcolar 2020-2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. Se reduce numărul săptămânilor de cursuri, iar elevii vor avea două vacanţe de Paşti.

30 mart. 2021, 09:42
Noua structură a anului şcolar, publicată în Monitorul Oficial. Elevii vor avea două vacanţe de Paşti

Noua structură a anului şcolar, publicată în Monitorul Oficial. Numărul săptămânilor de cursuri se reduce de la 34 la 33 de săptămâni, iar pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic de la 37 la 36 de săptămâni.

Noua structură a anului şcolar, publicată în Monitorul Oficial. Principalele modificări

Citeşte şi Ministrul Educaţiei anunţă cum vor fi plătiţi profesorii în perioada vacanţei dintre cele două sărbători de Paşti

Potrivit noului ordin de ministru, în perioada vacanțelor se pot organiza activități educative la grădiniță, cu prezență fizică, dar şi activități remediale, cu prezența fizică, pentru  elevii de clasa a VIII-a și pentru elevii de la liceu, în toate localitățile până la indicele 6/1.000 de locuitori, potrivit edupedu.ro. 

Săptămâna „Școala altfel” se poate organiza până pe 2 aprilie. În această săptămână școlile profesionale pot organiza activități de instruire practică.

Ce prevede noua structură:

Semestrul al II-lea are 16 săptămâni, față de 17 cât avea inițial, și anul școlar pentru elevi se încheie pe 25 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a au două vacanțe de Paști: între 2-11 aprilie, prima și între 30 aprilie – 9 mai, a doua. Între aceste perioade aceștia fac cursuri în sistem online. Apoi revin fizic la cursuri între 10 mai și 11 iunie. Pe 11 iunie aceștia iau vacanță, iar pe 22 iunie încep probele scrise de la Evaluarea națională 2021.

În cazul claselor a XII-a şi a XIII-a , situația este asemănătoare . Elevii au două vacanțe de Paști: între 2-11 aprilie și între 30 aprilie – 9 mai.  Între aceste perioade și ei fac cursuri în sistem online,  apoi revin fizic la cursuri între 10 mai și 4 iunie.

Pe 4 iunie iau vacanță, iar pe 28 iunie încep probele scrise de la Bacalaureat 2021, cele de competențe urmând a se echivala la fel ca anul trecut.

Pentru grupele de grădiniță și toate celelalte clase (pregătitoare, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a) anul școlar are o vacanță de o lună în perioada 2 aprilie – 4 mai și cursuri (potrivit scenariilor în vigoare) perioada 5 mai – 25 iunie.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei explică de ce nu s-a luat în calcul repetarea anului şcolar: „Ce părinte îşi doreşte ca propriul copil să piardă un an din viaţă?”

Vacanţa de vară se scurtează cu două săptămâni. Ministrul Educaţiei: „Vom avea un vârf al pandemiei în aprilie”

Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni, respectiv 2 aprilie – 4 mai, deoarece vom avea un vârf al ratei de infectare cu coronavirus exact în această perioadă, însă și cursurile școlare se vor prelungi, în vară, cu două săptămâni, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Ne uităm cu toții la evoluția epidemiologică, din păcate nu este foarte greu de intuit că vom avea un vârf al ratei de infectare exact în luna aprilie. Dacă vom avea un vârf al ratei de infectare cred că este ușor de anticipat că nu vor fi prea multe locuri deschise în care să meargă (elevii în vacanță, n.r.). Școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța, de asemenea, se prelungește cu două săptămâni, luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox.

Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online. Dacă ar fi fost învățământ online, atâta vreme cât toată lumea e supărată pe învățământul online pentru că unii nu au tablete, alții nu au acces la internet, alții nu au profesori pregătiți, alții nu au profesori disponibili, această perioadă de învățămân online ar putea fi înlocuită cu prezența fizică. Punem în balanță aceste două variante. În felul acesta s-au judecat lucrurile. Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptată această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, aexplicat ministrul Sorin Cîmpeanu.