Nouă suspecţi în cazul atentatelor de sâmbătă, arestaţi în Turcia

Nouă suspecţi au fost arestaţi în Turcia în ancheta privind atentatele de sâmbătă, soldate cu 46 de morţi şi atribuite Siriei, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
12 mai 2013, 11:44
Nouă suspecţi în cazul atentatelor de sâmbătă, arestaţi în Turcia

„Au fost arestaţi nouă suspecţi”, a declarat vicepremierul turc Besir Atalay, precizând că unii dintre ei şi-au recunoscut vina.

Guvernul de la Ankara a atribuit atentatele comise sâmbătă în Turcia, la frontiera cu Siria – soldate cu 46 de morţi -, unor grupări apropiate de regimul Bashar al-Assad. Două vehicule-capcană au explodat sâmbătă în Reyhanli (provincia Hatay), o localitate situată la opt kilometri de frontiera Turciei cu Siria. Cel puţin 46 de oameni au murit în atentate, iar peste 100 au fost răniţi. „Persoanele şi organizaţiile care au comis atacurile au fost identificate. Au legături cu organizaţii care susţin regimul sirian şi cu servicii secrete siriene”, susţine ministrul turc de Interne, Muammer Güler, admiţând însă că presupuşii autori locuiau în Turcia.

Regimul Bashar al-Assad a negat orice implicare în atentatele comise în Turcia.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 70.000 de morţi. Regimul Bashar al-Assad atribuie violenţele unor „forţe externe” care ar încerca să destabilizeze Siria. Statele Unite şi mai multe ţări europene, inclusiv Turcia, susţin forţele militare ale opoziţiei siriene.