Noua tulpină COVID a ajuns în România. Raed Arafat: ”Nu înseamnă că este singura pacientă”

Noua tulpină COVID a ajuns în România. Raed Arafat susține că noua tulpina COVID a fost descoperită la o pacientă care nu a fost plecată din țară, iar acest lucru înseamnă că noua tulpina se răspândește în comunitate. 

08 ian. 2021, 23:32
Noua tulpină COVID a ajuns în România. Raed Arafat: ”Nu înseamnă că este singura pacientă”

Noua tulpină COVID a ajuns în România. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că nouă tulpină COVID din Marea Britanie se răspândește în comunitate.

”Deja tulpina undeva se răspândeşte în comunitate. Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă. Trebuie să ne deschidă ochii, să fim atenţi la orice creştere a numărului de cazuri pentru a lua măsurile pe plan local, pe plan zonal, cum am luat până acum”.

Citește și: Tulpina de coronavirus descoperită în Marea Britanie a fost confirmată şi în România

Tulpina de coronavirus descoperită în UK a fost identificată la o femeie din Giurgiu, care s-a prezentat duminică la camera de gardă a Institutului Matei Balş din Bucureşti. Femeia are o formă uşoară de COVID-19 şi nu a fost internată. În urma testării s-a stabilit că femeia a fost infectată cu noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie.

Noua tulpină COVID a ajuns în România. Autorităţile fac acum anchetă epidemiologică să vadă de unde s-a infectat în condiţiile în care femeia din Giurgiu a declarat că nu a călătorit recent în străinătate.

”În pandemie, vorbim de două fronturi. Primul este frontul de vaccinare. Cu cât vaccinăm mai mult, vom ajunge la un moment să avem un procent suficient de persoane vaccinate, astfel încât să limităm răspândirea şi vulnerabilitatea faţă de virus. Şi frontul al doilea, este cel care continuă să se lupte cu răspândirea virusului, într-un moment în care nu sunt suficiente persoane vaccinate”, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat că indiferent dacă vaccinarea COVID a început în România, asta nu înseamnă că riscul de infectare este redus. Șeful DSP susține că mai este un drum lung de parcurs până la ”capătul tunelului”.

”Faptul că am început vaccinarea nu înseamnă că s-a redus riscul şi totul este rezolvat. Vedem lumina de la capătul tunelului, fără discuţie, dar mai este un drum de parcurs în acest tunel până ajungem acolo”, a mai declarat Arafat.