NOUL AN ŞCOLAR: 125 de profesori au Covid, iar alţi 250 sunt la izolare în Moldova, după câteva zile de cursuri

În primele zile ale noului an școlar în Republica Moldova, 125 de profesori sunt infectați cu noul tip de coronavirus iar alte 250 de cadre didactice se află în izolare, transmite Agora.md.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 06:43
NOUL AN ŞCOLAR: 125 de profesori au Covid, iar alţi 250 sunt la izolare în Moldova, după câteva zile de cursuri

Din cele 1 252 de școli din Republica Moldova, 19 nu au început anul de studii cu elevii prezenți în sălile de clase. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, care a concretizat că, în cazul acestor instituții de învățământ, procesul educațional a început la distanță.

Practic, toate instituțiile educaționale din Republica Moldova, mă refer la școli, și-au reluat activitatea începând cu ziua de azi. Vreau să felicit elevii, studenții, copiii care au revenit la grădiniță. Cel micuț al meu s-a dus cu plăcere astăzi la grădiniță și cred că marea majoritate a părinților, care ne privesc acum, se bucură că începând de azi copii au revenit la școli, la grădinițe”, a mai adăugat șeful statului.

Igor Dodon nu a ezitat nici de această dată să facă promisiuni electorale și a subliniat că pe parcursul anului viitor va veni cu inițiativa de dublare a salariilor pentru lucrătorii din sistemul educațional, așa cum se întâmplă de la 1 septembrie în cazul lucrătorilor medicali.

„În condițiile unei lipse de cadre didactice, mai avem și îmbolnăviri. Vreau să asigur toți profesorii că această muncă suplimentară va fi remunerată”, a mai declarat Șarov.

AN ŞCOLAR 2020-2021. S-a decis RECUPERAREA ORELOR de anul trecut, elevii ar putea fi chemaţi sâmbăta la şcoală 

Din cele 1.252 de instituții de învățământ primar, gimnazial, liceal publice și private, la 1 septembrie, s-au redeschis 1.233 de instituții cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 11 insituții sunt în carantină, iar alte opt nu corespund parțial cerințelor ANSP. Ministrul Educației, Igor Șarov a asigurat însă că acestea ar urma să fie redeschise după data de 14 septembrie.

Alți 532 de moldoveni au fost confirmați pozitiv cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 2 524 de teste, dintre care primar – 2 212 şi repetat – 312. Astfel, bilanțul persoanelor bolnave de COVID-19 a ajuns la 37 740 în țara noastră.

Potrivit Ministerului Sănătății, 3 cazuri sunt de import, din Egipt, SUA și Ucraina.

Din numărul total de cazuri din în ultimele 24 de ore, 30 sunt lucrători medicali. 11 medici, 17 sunt asistenți medicali și 2 lucrători auxiliari.

Conform datelor Ministerului Sănătății, 509 de pacienți bolnavi de COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 33 fiind conectați la aparate de respirație asistată. 1 247 de persoane au o stare de sănătate de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

De la începutul pandemiei, 26 575 de moldoveni au fost vindecați de COVID-19, iar 1 024 au murit.

Cum a început şcoala în mai multe ţări vecine? Măsurile luate de guverne

Elevii din mai multe ţări europene s-au întors în bănci. În Serbia, elevii din clasele primare vor începe dimineaţa, iar clasele V-VIII, după-amiaza. Părinţii trebuie să aducă şi să ia copiii de la şcoală. Măştile sunt obligatorii pentru cei mici, în spaţiile publice, dar nu şi în clase. Profesorii poartă masca mereu. Orele în clasă, fizic, nu sunt obligatorii. Cu toate acestea, 95% dintre părinţi au decis să îşi trimită copiii în sălile de curs. În Bosnia, copiii de şcoală primară vor începe şcolile în grupuri mai mici, iar masca e obligatorie. Copiii de generală vor urma cursuri online în următoarele două săptămâni, până situaţia e reevaluată.

În Ungaria, profesorii sunt nemulţumiţi de măsurile slabe luate de Guvern. În Belgia, profesorii spun că toate măsurile au fost implementate aşa cum trebuie. Şi copiii din Franţa şi Rusia vor începe şcolile. În România, copilul tău începe şcoala în două săptămâni, dar lucrurile nu sunt puse la punct.

Hajrudin Cuprija, director Şcoala Primară Fatima Gunic: Materialele dezinfectante, porţile de dezinfectare şi tot ce e necesar a fost achiziţionat, pentru a ne conforma măsurilor de prevenţie, ca să începem şcoala

Agnes Ravasz profesor: Regulamentul trimis de Guvern nu conţine nimic specific, e imposibil să ne conformăm solicitărilor. Nu pot fi păstraţi cei 1.5 metri distanţă, clasele nu pot fi împărţite. Copiii se vor amesteca în pauze sau la cantină

Karin Heremans director liceu Atheneum Antwerp: Am lucrat la toate planurile, planuri de securitate, evaluarea riscurilor, în ultimele două săptămâni. A fost multă muncă, fiindcă nu e uşor.