AN ŞCOLAR 2020-2021. S-a decis RECUPERAREA ORELOR de anul trecut, elevii ar putea fi chemaţi sâmbăta la şcoală

An şcolar 2020-2021. Multe ore de anul trecut nu au fost efectuate, astfel că ele trebuie recuperate în noul an şcolar. Fiecare profesor decide cum se va parcurge materia restantă, a anunţat ministrul Educaţiei, în timp ce sindicatele acuză că se pune prea mare presiune pe profesori.

02 sept. 2020, 05:59
AN ŞCOLAR 2020-2021. S-a decis RECUPERAREA ORELOR de anul trecut, elevii ar putea fi chemaţi sâmbăta la şcoală

Elevii şi părinţii vor afla tocmai joia viitoare, cu doar patru zile înainte de începerea anului şcolar, în ce condiţii vor învăţa copii. Reprezentanţii elevilor şi părinţilor spun că este prea târziu şi îi acuză pe oficiali că gestionează greşit această situaţie.

În funcţie de numărul de îmbolnăviri din localitate, se va aplica scenariul verde care prevede cursuri faţă în faţă, cel galben, în cazul căruia orele obişnuite alternează cu cele online, sau cel roşu, în care se învaţă 100% pe internet.

Ministrul Educaţiei explică cum va fi învăţământul hibrid. Elevii vor putea urmări lecţiile live de acasă

Indiferent cum se vor face orele, profesorii trebuie să recupereze materia pierdută din cauza pandemiei în anul şcolar trecut.

Reprezentanţii profesorilor sunt revoltaţi de atitudinea ministrului Educaţiei. Nemulţumiri au şi părinţii. Aceştia acuză că în multe oraşe, decizia cu privire la începerea anului şcolar a fost luată fără ca ei să fie consultaţi.

În ceea ce privește recuperarea materiei pierdute anul trecut, fiecare profesor va trebui să-și facă o evaluare la clasă, iar Ministerul Educației le va pune la dispoziție niște repere metodologice pentru a-i ajuta să recupereze decalajele de învățare. Ministrul a adăugat că din discuțiile pe care le-a avut cu profesorii, aceștia i-au spus că 90 la sută din materia pe care o mai aveau de predat au reușit să o transmită în perioada suspendării cursurilor. „Acum, ei trebuie să facă o evaluare și asupra a cât au învățat sau au reținut elevii. Trebuie să facem o analiză sinceră și colegii mei profesori să aplice ceea ce noi în aceste repere metodologice am prezentat. Am realizat chiar și planificări sau sugestii de planificări, ca să le dăm posibilitatea de a se orienta pentru predarea materiei în anul școlar următor”, a menționat Monica Anisie.

AN ŞCOLAR 2020-2021. Ce soluţii a găsit Europa pentru deschiderea şcolilor, iar România NU VIDEO

Monica Anisie a fost întrebată și dacă are în vedere angajarea unor cadre didactice suplimentare, așa cum a făcut de pildă Italia, care a adus profesori pensionari, însă ministrul educației a dat vina pe Parlament și pe anumite schimbări legislative care o împiedică să facă acest lucru. „Sunt două săptămâni de când am trecut în Guvern un proiect de lege şi am cerut procedură de urgenţă pentru a trece proiectul prin Parlament. Însă nu s-a discutat încă. Sper că responsabilitatea parlamentarilor este una majoră şi vor discuta acest proiect de lege şi să avem posibilitatea să organizăm concursuri pentru personalul didactic şi pentru personalul nedidactic”, a declarat Monica Anisie, care a subliniat că este nevoie în special de personal auxiliar în unitățile de învățământ preșcolar.

Monica Anisie a mai anunțat la Digi24 că Ministerul Educației va pune la dispoziția elevilor și părinților o linie de TELVERDE pentru a primi răspunsuri la toate întrebările pe care le au în legătură cu începerea școlii.

La Iaşi, s-ar putea face ore şi sâmbătă

În loc să îţi petreci timpul cu toată familia, sâmbăta, s-ar putea să trebuiască să îţi duci copiii la şcoală. Autorităţile din Iaşi iau în calcul şi varianta în care, orele de muzică, desen şi sport să aibă loc sâmbăta. Amintirile din timpul şcolii, de când învăţau şase zile pe săptămână, dar şi faptul că i-ar expune pe cei mici şi mai mult, îi fac pe părinţi să refuze această soluţie, dacă ar fi să fie pusă în practică. Iar Antoaneta Luchian, profesoară de muzică îţi explică de ce ar fi imposibil pentru un profesor ca ea să îşi predea disciplina la sfârşit de săptămână.

„Am mai luat în calcul şi varianta ca anumite discipline ca sport, desen sau de la şcoala vocaţională Octav Băncilă să se poată întâmpla şi sâmbăta”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Alexandrina este părinte şi îşi aminteşte de orele de curs din copilărie: „Am învăţat sâmbăta până în clasa a patra, că după a venit Revoluţia. Nu cred că mi-aş trimite copilul sâmbăta la şcoală. Mai bine, de preferat, să facă orele acestea de educaţie fizică, desen muzică şi ce mai au ei pe acolo, tot în cursul săptămânii.”

Monica se întreabă: „Care ar fi diferenţa? Oricum vor merge de luni până vineri, fac mai puţine ore şi merg şi sâmbăta, va fi un motiv în plus să intre în contact cu alţii, nu, dacă o luăm aşa.”

„Un profesor de educaţie muzicală are 18-20 de ore pe săptămână, uneori în locaţii diferite. Am colegi care predau în 5 locaţii diferite, în 5 corpuri de şcolil, în şcoli diferite şi nu este fizic posibil să fii prezent sâmbăta în 5 locuri deodată. Apoi, dacă iarăşi, nu ştiu cum aş putea preda eu toate orele de muzică în acea zi”, spune Antoaneta Luchian, profesor de educaţie muzicală.

„Cred că că ar fi ciudat şi pentru profesori şi pentru elevi să meargă sâmbăta la şcoală, pentru că sâmbăta de obicei e dedicată activităţilor private, pasiunilor. Într-adevăr, sâmbăta e o zi bună pentru atelierele de desen şi pentru alte activităţi creative, dar totuşi orele de desen fac parte din curricula, din învăţământ, din planul nostru şi ar trebui totuşi să fie făcute în timpul săptămânii, ca şi celelalte ore, chiar dacă e mai relaxant sau e perceput mai lejer”, consideră Oana Toderică, profesor de arte plastice.